Zöld teás marcipános mignon, trüffel csokis cserebogarakkal

cser_leadHa május, akkor itt a cserebogár invázió, legalábbis háromévenként április-májusban rajzanak tömegesen, óriási étvágyukkal problémát okozva az erdő és mezőgazdaságban.

Nem véletlen, hogy a faj irtásáról már a középkorban készültek feljegyzések, de ami érdekes, hogy még cserebogárra írt receptek is fennmaradtak! Ezenkívül rengeteg mondást őriz minden nyelv róluk, mint a “miből lesz a cserebogár” vagy a “több esze van egy cserebogárnak is”, meg hogy “jobb a fiatal cserebogár, mint a vén paradicsommadár” és ehhez hasonlókat. Egy biztos, hogy a gyerekek egyik legősibb játéka már az antikvitásban az ún. cserebogár röptetés volt.

Görög történetírók feljegyezték, hogy a gyerekek májusban miután levadászták a cserebogarakat, egy vékony fonalat kötöttek a lábaikra, ezután elengedték, majd nagy élvezettel figyelték, amint spirálszerűen körbe-körbe repdestek. A Viktória korban az angol gyerekek nem a cserebogarak lábaira, hanem a szárnyaikra ragasztották rá a cérnát és úgy röptették azokat. Nikola Tesla, a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, aki tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén fejtette ki, képességeiről még életében legendák keringtek, hogy pl. teljes könyveket volt képes fejből megtanulni, azonkívül kivételes vizuális memóriával rendelkezett, nos – gyakran emlegette, hogy az első “motorját” 4 cserebogár segítségével készítette el. Én a röptetés helyett, 2 kislányom gyereknapi partijára egy zöldteás-marcipános mignon készítését vállaltam be, a tetején trüffel csoki ízesítésű cserebogárral és mandula szárnyakkal. Íme a recept:

 

A tésztához
4 db tojás, 10 csepp citromlé, 4 ek cukor, 4 evőkanál liszt, 1 citromból nyert citromhéj (reszelve

 

A krémhez
5 dkg vaj, marcipán lekvár, 2 ek cukor, 5 dkg dió

 

A mázhoz
1 db tojásfehérje, 1 ek citromlé, 25 dkg porcukor, 1 ek japán matcha, zöld tea por vagy csak zöld tea ízesítésű marcipán

 

cserA piskótatészta készítése:
A tojások fehérjéből kevés citromlével és a cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a lisztet. Hozzáreszeljük a citromhéjat, majd két adagban kisütjük.

 

A krém készítése:
Hozzáadjuk a lekvárhoz a durvára vágott dióbelet meg a marcipánt.

 

A máz készítése:
Kevés citromlével felverjük a tojásfehérjét. Hozzáadjuk a porcukrot és a matcha zöld teát majd addig keverjük, amíg szálas lesz. Vagy vékonyra nyújtjuk a marcipánt és a zöld tea porral aromásítjuk.
Az első piskótalapot megkenjük a diós lekvárral. Ráhelyezzük a második lapot, jól összenyomjuk. Kockára vágjuk. A kockáknak először az oldalát kenjük be a mázzal, majd a sütőlapra állítjuk és bekenjük a tetejüket is. Majd hogy jól ráolvadjon a máz néhány percre a langyos sütőbe visszahelyezzük/ vagy a vékonyra nyújtott zöld teás marcipánt rásimítjuk.

 A 4 db truffelkrémes csokicserebogárhoz
Hozzávalók: 225 g étcsoki, 2 ek amarettó likőr, 40 g vaj, 50 g porcukor, 50 g mandula darált
50 g étcsokoládét lereszelünk. A maradék étcsokoládét a likőrrel és a vajjal együtt vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a reszelt mandulát, majd összekeverjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kivesszük a hűtőből, és kis tojásokat formálunk belőle. Egy papírból bogár lábakat/formát készítünk majd bekenjük vékonyan csokival, és ráragasztjuk a trüffel csokis tojásokat. Végül szintén olvasztott csokival ráragasztjuk a mandula szárnyakat. Fehér csokiból vagy bármilyen színes tortadarából két szemet illesztünk rájuk és kezdődhet a pizsamás parti!

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!