Zöldborsós muffin kétféle szósszal

r_leadA zöldborsó nálunk Magyarországon már a 17. század óta ismert csemege. Elsőként Lippai János (1606-1666) püspök emlékezett meg róla, aki a Posoni kertben című könyvében nemcsak előkelő növénynek nevezte, de elismerően azt írta, hogy a borsó a francia grande cuisine-nal egy időben vonult be Magyarországra.

A francia király híres kertésze, La Quintinie ugyanis a karfiol és az articsóka után a zöldborsót is hamar meghonosította a versailles-i kastély királyi kertjében. A palántához Olaszországból jutott hozzá, termesztésével nemhiába bíbelődött, mert a Napkirály már első kóstolásra is olyannyira kiválónak találta, hogy attól kezdve a zsenge zöldborsónak állandóan szerepelnie kellett az étlapján. Hónapok leforgása alatt aztán a zöldborsó evés valóságos divathóborttá vált. Pl. Madame Sévigné 1696-ban az egyik levelében azt írta, hogy- “Vannak hölgyek, akik miután a királlyal vacsoráznak,-otthon lefekvés előtt még egy kis zöldborsót csemegéznek desszertként”.

Egy 19. század eleji szakácskönyvben bukkantam rá (az egyik néprajzi múzeumban) egy articsókás zöldborsós ételre, ami első olvasatra nagyon finomnak tűnt. A mai nyelvre lefordítva így szól: – “Forrázzuk le az articsókát sós vízzel, vegyük ki a belsejét, pároljuk meg a zöldborsót vajban (az eredeti szöveg szerint fojtsd be a zöldborsót vajba), petrezselyemzölddel. Liszttel sűrítsük be, majd aprítsunk kis kockákra sült borjúhúst, tegyünk hozzá egy keveset a vajmártásból, majd adjuk hozzá a párolt zöldborsót, kevés szerecsendió virággal, kis tört borssal és egy kanál tejföllel ízesítsük. Töltsük meg velük az articsókát. Tegyük bele a vajmártásba és forraljuk fel jól. Rántott lúdmájjal cifrázhatjuk!” Tegnap viszont egy 21. századi újságban találtam egy könnyű, francia zöldborsós muffin-soufflé receptet, ami annyira jól sikerült, hogy azonnal el is mentettem, íme:

Zöldborsós muffin

rHozzávalók: 40 dkg zsenge kifejtett zöldborsó, 1 zsemle, 3 tojás, 6 dkg vaj, 1 kk só, 1 kk tárkony, 1 kk menta, 1 kk waszabi, liszt

Az elkészítés módja: a borsót kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk majd leszűrjük és áttörjük. A tejbe vagy vízbe áztatott zsemlét kicsavarjuk, hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a borsót, a tárkonyt, a finomra vágott friss mentát majd jól kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan összekeverjük a zöldborsós masszával. A muffin vagy szufflé formákat kivajazzuk, belisztezzük majd beletöltjük a zöldborsós keveréket. A kis formákat egy tepsibe vagy téglalap alakú üvegtálba tesszük, amit vízzel felöntünk és betoljuk a sütőbe. A zöldborsó szufflét kb. 40-45 percig gőzöljük, amikor kész, petrezselyemzölddel és tárkonnyal díszítve tálaljuk. Mint a képen is látható a fantáziámat elengedve kétféle köretet készítettem hozzá:

1. Wasabi krémes, gombás-tejszínes szószt és
2. Fokhagymás, olíva olajjal meglocsolt, sült paradicsomot.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!