Zenével hódítanak az egzotikus tuaregek

t_leadRitmus djembén és lopótökön, dallamok elektronikus gitáron. Így keltik életre a sivatag hangját a tuaregek, és terjesztik szerte a világon. Ráadásul a tuaregi blueshoz egy különleges életérzés is kapcsolódik, amit most mi is megtapasztalhatunk. A műfaj egyik legjelentősebb képviselője, a Tamikrest ugyanis május 25-én a Művészetek Palotájában lép fel.

A sivatagi blues jóval több mint stílusirányzat, életmód is. A tuaregeknek ugyanis a sivatagi napsütés és szárazság mellett a polgárháborúkkal, a folytonos vándorlással és meneküléssel is együtt kell élniük. Ebben a közegben alakult meg az 1980-as évek elején egy líbiai katonai táborban a mára már kultikussá vált Grammy-díjas zenekar, a Tinariwen. Fegyver helyett gitárt vettek a kezükbe, és forradalmasították a tuareg zenét. Ebből az iskolából nőtt ki a Tamikrest is.

 tamikA zenekar alapítója, Ousmane Ag Mossa egy Tinza nevezetű faluban nevelkedett. Gyermekkorához hozzátartozott a bizonytalanság, többször a hegyekbe kellett menekülniük a faluban kitört zendülések miatt. Iskolájában hagyománnyá vált, hogy a tanulók minden év végén egy zenés előadással fejezzék ki érzéseiket. Ousmane gitárt kapott, elkezdett gyakorolni, és megírta első számait. Legjobb barátja, Cheikh Ag Tiglia is csatlakozott hozzá, így jött létre a Tamikrest magja. 2002-ben egy újabb felkelés miatt el kellett menekülniük otthonról. Mali északkeleti fővárosába Kidalba kerültek, ahol egy menekülttáborban más zenészekkel közösen 2006-ban megalapították a Tamikrestet. Az együttes neve azt jelenti: koalíció. A névválasztás nem volt véletlen, kifejezi a politikai egyezség iránti vágyukat, a Mali különböző területeiről való származásukat, és azt is, hogy zenéjükre a Tinariwen mellett a rock, a rap és az arab popzene közösen hatott. Bájos esemény lehetett, amikor először jutottak internethez, és új zenei ikonokat fedezhettek fel maguknak: Bob Marleyt, a Pink Floydot, Jimi Hendrixet és Mark Knopflert. A hangzásvilág kialakítása és a közös munka annyira eredményes volt, hogy 2007-ben meghívást kaptak az essankanei Sivatag Fesztiválra. Itt jammelésbe kezdtek, és megismerkedtek az amerikai-ausztrál Dirtmusic együttessel. Chris Eckman, a zenekar frontembere rögtön együttműködést ajánlott nekik. Közreműködtek a Dirtmusic BKO című lemezén, közösen turnéztak Európában és a tengerentúlon, majd Eckman produceri és kiadói támogatásával két lemezt is megjelentettek. Bár hangzásukban érződik a tinariweni hagyomány, a mélyebb groove-ok, az erősebb basszus és a slágergyanús szerzemények miatt Andy Morgan így fogalmazott: a Tamikresttel „a sivatagi bluesban elkezdődött a jövő”. Egy különleges nép modern hangvételű, lüktető zenei világa a Tamikrest tolmácsolásában május 25-én a Művészetek Palotájában. 

Véleményét szívesen várjuk!