Walpurgis-éj és május elseje egy füst alatt

walpurg_leadKözép és Észak-Európában április harmincadikán ünneplik Walpurgis éjszakáját. A vidám eseményekben bővelkedő kétnapos ünnep, mely május 2-ra virradóra ér véget, elsősorban Skandináviában és Észak-Európában (Észt, Lett és Németországban) terjedt el, ami nemcsak abban hasonlít az amerikai Halloween-hez, hogy fontos szerepet tulajdonítanak a természetfeletti lényeknek, (a boszorkányoknak, kísérteteknek és egyéb szellemeknek), de pontosan fél év választja el Mindenszentektől.

Németországi szokások
Kezdjük a legközelebbi szomszédainkkal, a németekkel, akik már a 17. század óta megemlékeznek Walpurgis éjszakájáról. (Az ünnep névadója, egy angol misszionárius apáca, Walpurga volt, aki a heidenheimi apátságban tevékenykedett, s jeles cselekedeteiért éppen 870. május elsején avatták szentté). Ezt az eleinte vallásos ünnepet, később Walpurgis éjszakájának vagy Boszorkány Szombatnak nevezték el, amikor a babonás emberek azt hitték, a négy égtáj felől ördögök és boszorkányok érkeznek április 30-án, hogy megtartsák éves találkozójukat, a Harz hegység legmagasabb csúcsán, a Blocksbergen (1142 m). Valószínüleg azért éppen ott, mert az állandóan ködbe és sűrű felhőbe burkolózó hegycsúcsot még félelmetesebbé tette egy természeti tünemény az ún. Brocken Spectre (magyarra fordítva: Hegyi kísértet, szellem).

Akkor még nem tudták, hogy ez a fenomén egy optikai csalódáson alapszik: mert ha valaki a hegy tetején a nappal szemben áll, akkor egy szivárvánnyal körülvett körsávban visszatükröződve meglátja saját felnagyított árnyékát. Akkor lehetünk részesei ennek a páratlan élménynek, amikor a nap alacsonyan jár (lásd: Délibáb Hortobágyon). Nos, a Walpurgis legendákban (lásd: Grimm mesék) a boszorkányok ezen a hegyen járták el rítus táncaikat, hogy elűzzék a tél szellemeit, még egy utolsó télvégi dáridón. Később ezek az ún. alvilági összejövetelek titkos orgiákba torkolltak, melyeken a „boszorkányok és az ördögök” álházasságokat kötöttek, az egyházi házasságokat parodizálva. Ma Németország tengerparti részein május elsejét, májusoszlop állítással, tánccal, zenével és örömtűz gyújtással köszöntik. Dél-Németország falvaiban viszont a fiatalok Halloween-hez hasonló tréfákat űznek, a kertekből lelopják a virágokat vagy átrendezik a kerti törpéket, graffitit festenek a ház ajtajára stb. Berlinben a baloldali pártok Walpurgis éjszakáján hatalmas szirénázásba kezdenek a Mauerparkban és a Prenzlauer hegyen.

walpurg1Skandináv szokások
Finnországban Walpurgis napja, (finnül Vappu), olyan nagy ünnep, mint Szilveszter vagy Szentivánéj (Juhannus), az emberek örömmámorban úsznak, jelmezes felvonulásokat tartanak, táncolnak, énekelnek. Az ünnep eredete egy 19. századvégi iskolai szokásra vezethető vissza: Helsinkiben a végzős gimnazista diákok, minden évben ünnepélyes keretek között váltak meg vastag, fekete téli sapkáiktól. A sapkacsere után, egy házi készítésű mézsörrel, a simával kellett koccintani, ami nem volt más, mint egy rebarbarából készült, alacsony alkohol tartalmú, fermentált ital. Hozzá a funnel nevű édességet kínálták.

Svédországban, a Walpurgis éjnek Valborg a neve és szintén piros betűs ünnep, ami április 30-án este kezdődik, mégpedig örömtűz gyújtással. A tűzgyújtás eredete valószínűleg arra a 18. századi szokásra vezethető vissza, amikor Upplandban, Walpurgis (Valborg) éjszakáján kiengedték az állatokat a szabadba, s azért gyújtottak pásztortüzeket, hogy a békésen legelő nyájtól távol tartsák a ragadozó vadakat. Svédország déli részén kialakult az a szokás is, hogy a fiatalok szürkületkor az erdőkbe mentek, különleges ágakat keresni, amelyekkel aztán kidíszítették a házak ajtaját. A legszebb dekoráció készítők jutalma egy szakajtó friss tojás volt. Az egyetemi városok közül ma Uppszalában és Lundban ezen a háromnapos ünnepen öregdiák találkozót tartanak. A fő attrakció, hogy az egyetem végzős diákjai, saját készítésű, ócska tutajokon lecsorognak a Fyrisån folyón, majd később a közönség szavazata alapján jutalmazzák a tutajok díszítését, formatervezését, dekorálását. A Valborg ünnepek reggeli pezsgő és eper fogyasztással folytatódnak, dél körül mindenki kivonul a parkokba piknikezni, ahol pezsgő ivó és locsoló versenyt tartanak, valamint hagyományos svéd ételeket esznek.

A folytatásban megismerkedhetnek néhány Walpurgis éji recepttel.

Spajzgirl

Véleményét szívesen várjuk!