Virágevő

Paradicsom parádé

Zöldparadicsom chutneyBár a paradicsom a nyár gyümölcse (és nem zöldsége), a szép hosszú ősz sokáig örvendeztet pirosló termésével. A fagyok elől menekített zöldparadicsom – vagy az éppen e célból szedettek – savanyúsággá, különleges ízesítővé vagy pikáns lekvárrá válhatnak. Tovább »

Paradicsombefőzés +18

par_leadSok mindenre számítottam, de arra aztán egészen biztosan nem, hogy egy kánikulai vasárnapon a paradicsom befőzésének mikéntjét kell elbeszélnem telefonban, miközben épp a tűző napon gyalogolok hazafelé. És arra sem, hogy bekukkantván az elektronikus leveleim közé, ott is ez a kérdés vár rám! Tovább »

Szép Ilonka bodzafánkja

bodzaf_leadBodzaszörpöt szinte minden házban kreálnak bodzanyílás idején, ki így, ki úgy: van, aki a mézesre esküszik (pedig mindig megbuggyan és bodzamurci lesz belőle), van, aki mentával turbózza fel, így kissé fogkrémes feeling-et ad neki.  És sok helyen sütik a bodzavirágokat palacsintában, bortésztában, mindenféle furfangos bundában. Tovább »

Virágeső

virag_lead2Különös meghívásnak tettem eleget, s így egészen különleges eseményre voltam hivatalos: Kecskeméten, a Hírös Hét keretében a „Virággal díszített Kecskemét anno…” kiállításra. No és a Rózsahölgyek III. Nemzetközi találkozójára, ahol abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy rózsahölggyé avattak. Tovább »

Magyar tál, magyar ecsettel – nemzeti színű ételek

magyar_leadVégiggondolták-e már, kedves blogolvasók, hogy amikor jó kis magyaros ételeinkkel rakjuk teli az asztalt, legtöbb esetben ezt nemzeti színeinkkel tesszük? Tovább »

Szirmot fazékba, bimbót serpenyőbe

Ehető virágokA Rózsakunyhó Alkotóműhely „Szirmot fazékba, bimbót serpenyőbe” címmel receptpályázatot hirdet. Tovább »

A lusta asszony rétese

retes_leadRétesfesztiválon jártam nemrégiben. Aki ismer, tudja, a gyöngém a szaftos, illatos meggyes rétes, melegen-hidegen, s ebből ott oly kitűnőeket kóstolhattunk meg ott, hogy azóta is könnybe lábad a szemem, ha visszagondolok ezekre a remekbe szabott rétesekre s áldott kezű készítőikre. Tovább »

Csilingelő cseresznyék

cser1Kisgyerekként az első cseresznyéket bámultam a piacon: a nénikék akkoriban tízesével kis csokorba kötötték az apró szemeket.  Sóvár pillantásomat látva édesanyám néhány aprópénzt nyomott a kezembe, s én máris izgatottan tekintgettem egyik cseresznye-csomóról a másikra: ugyan, melyikben vannak a legnagyobb szemek?! Ma is emlékszem a választás nehezére, s annak a réges-régi cseresznyének mesebeli ízére. Tovább »

Turbózott tócsnik Kazáron

tocsni_leadLaska- és tócsnifesztiválra kaptam ellenállhatatlan invitációt Kazárra. Azzal, hogy ilyen létezik – mármint laska, tócsni és Kazár – , azzal tisztában voltam, és azzal, is hogy hol keressem e kis falut. Tovább »

”…utána tintát ivott…”

tinta_leadUgye, emlékeznek még a Sehallselát Dömötörre? Aki nem igen kedvelte az iskolát, kissé renitens figura volt – vagy csak egyszerűen nem bírta a kötöttségeket vagy a tanító nénit. Megette a könyvlapot s utána tintát ivott. Tovább »

< 12345 ... 7 >