Együnk valami finomat: világkönyv

szilvi_leadSchweiger Szilvia, miközben gurmandként szemlélve járta a világot, egy nap gondolt egy nagyot, és könyvbe szedte az ízeket, melyeket megkóstolt. De nem “csak úgy” leírta, hanem hozzájuk tett néhány általa izgalmasnak vélt “Schweigeres” megoldást.

Így született az “Együnk valami finomat!” című könyve, mely olyan telitalálat lett, hogy a Szilvia receptúrái közül többet a világ legkülönbözőbb helyeinek, jó nevű éttermei is étlapjukon szerepeltetnek – sikerrel, lévén a könyvben szereplő receptek több nyelven megjelentek – a világ több országában.

szilvi2Schweiger Szilvia sikeres Nyugat-európai gasztro-újságíró, blogger és életművész egy személyben. Beszél németül, angolul, franciául, (tanult Japánban, japánul) és egy sor nyelven tud még a magyar mellett. Írásai meglehetősen unikálisak, hangvétele egyéni és igen szórakoztató, mindamellett mégis tetemes tudásmennyiséget oszt meg olvasóival.  Schweiger Szilvia jó. Így egyszerűen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint angol nyelvű blogja, mely abban az Angliában tud rendkívül sikeres lenni, ahonnan “világraszóló nagy nevek” osztják a “sütnivalót” a konyhák népeinek.

Nem bírom ki, de itt mindig értetlenül tárom szét a karjaimat, mert ez számomra igazi kommunikációs csoda: hogy a viharba létezhet, hogy egy olyan ország szabadítja ránk sorozatban a konyhai megmondóembereket, ahol jószerével évtizedek óta a bevándorlókon kívül már alig főz otthon valaki. A britek többségének ugyanis a mikro a tűzhelye, ahová laza csuklómozdulattal csak bedobják a melegítendő harapnivalót, amennyiben hazafelé utaztukban valamiért elmulasztották volna a Fish and Chips-et vagy a menetrendszerű hamburgert az arcukba tukmákolni (tréfa félre: a városi angolok rengeteg jobbnál jobb szendvicsfaloda közül választhatnak, amit általában meg is tesznek – főzés helyett-, különösen az ifjabb generációk).

Schweiger Szilvia ebben az Angliában képes Spajzgirl néven népszerű gasztro-blogot vezetni, ráadásul kelet-európai vendégművészként. Hogy mi a titka? És miért kapkodnak írásaiért a világ gasztronómiai lapjai? Azért mert Schweiger Szilvia – mint említettem – jó. Ennyi. És a könyve is pont ilyen.

Színkódok a fejezetek megkülönböztethetőségéért, egyszerűség, praktikus megoldások, hogy a kiemelkedő tartalom könnyen átlátható legyen. Hogy ne vesszen el az olvasó a kiváló lehetőségek között. Mert ebben a könyvben fantasztikus íz-orgia könyörög a megvalósításért. Olyan az “Együnk valami finomat”, mint fúvószenekarnak a citrom: nehéz kibírni pavlovi reflexek nélkül. Csak néhány az elképzelni és falnivalók közül:

szilvi3–          Madridi omlett
–          Sonkás-sajtos cikória
–          Karibi szelet
–          Grapefruitos sült karaj
–          Dióolajban sült fácán erdei gombával
–          Sztifádó
–          Gyöngytyúk portói borban
–          Sztroganoff
–          Báránykolbászkák brokkolitortával
–          Hagymás-mustáros nyúl
–          Chilis csokis sütemény
–          Diós félhold
–          Mozart kugeln – eredeti recept 

Schweiger a “konyhák Kodálya”. Úgy gyűjtött csokrokba számunkra hihetetlen étkeket a világ innenső és túl feléről egyaránt, hogy az ő magyaros virtuozitásával számunkra is barátságossá fűszerezte a “vadabbakat”. Igazi konyhatündér ez a nő: kóstolják szeretettel, mert szédítő csodákat mutat nekünk!

Engem kíváncsivá tett: meghívtam őt, hogy írásait a Konyha.tv oldalán önök is rendszeresen olvashassák, és megígértettem Vele, hogy kameráink előtt is megmutatja tudományát!

Angol nyelvű blogját itt találhatják: spajzgirl.wordpress.com


Klacsán Gábor

Véleményét szívesen várjuk!