Vietnámi jeges kávé CA PHE SUA DA

k1Indiában a jeges kávét instant (azonnal oldódó) kávéból készítik, majd a forró kávét, jeges tej hozzáadásával összeturmixolják, végül az így keletkezett smoothie-t (sűrű italt) vaníliával aromásítják, így lesz az indiai jeges kávé karakteresebb és testesebb.

Ausztráliában, különösen Adelaide-ban szintén ez a verzió a legnépszerűbb. Ennek a jeges kávé italnak az előkelőbb, európai változata a latté és a mokka, a legfinomabban állítólag az olasz Barrista és a Cafe Coffee Day hálózatokban tudják elkészíteni.

A vietnámi jeges kávé, a Ca phe da vagy cafe sua da (szó szerint jég kávé) azonban teljesen különbözik az előző változatoktól, mert a vietnámi jeges kávét, a Vietnámban termesztett, durvára őrölt kávéból készítik, amit először sötétre pörkölnek, majd az ún. hagyományos, kis francia filteres kávéfőzőben megfőzik. Amikor a fekete nedű belecsöpög a csészékbe, negyed adag kávéhoz megfelelő mennyiségű jégkockát adnak hozzá, végül az édesített, sűrített tejet, majd egy koktélpálcikával összekeverik az egészet és máris kész az élvezetes káfé szuada.

k3Hozzávalók:

8 kiskanál kávé, 600 ml víz, édesített sűrített tej vagy konzerv kondenzált tej

(4 pohárnyi lesz belőle)

Az elkészítés módja:

Főzzük meg a kávét. Öntsük egy porcelán kancsóba.
Mindegyik poharat töltsük meg félig jégkockákkal, öntsük rá a forró kávét, (kb 150 ml-t személyenként). Adjunk hozzá mindegyik pohárhoz 2-4 evőkanál édesített, kondenzált tejet, majd keverjük fel egy koktél pálcikával és már kortyolhatjuk is az isteni finom jeges kávét.

Véleményét szívesen várjuk!