Ünnepi morzsák

morzs_leadSokféle babona fűződik a karácsonyi abroszhoz, hát még a reá s köré hullott karácsonyi morzsához! A “karácsonyi morzsának” elsősorban gonoszűző, betegséggyógyító hatást tulajdonítottak, jó termést és az állatoknak szaporaságot ígérő varázsszerként tisztelték.

Az ünnepi vendégségek, rokonlátogatások alkalmával bizony nehéz kiszámítani, miből, mennyi fogy, mennyire lesz szükség. A mélyhűtő jó szolgálatot tesz olyankor, ha egy-egy adagnyi étel megmarad. Más a helyzet azonban a nagy gonddal elkészített süteményekkel, kaláccsal, mézessel, beiglivel.

Igen, a beiglivel. A beigli, a karácsony elmaradhatatlan kalácsa, készüljön akár foszlós kelt tésztából, akár nehezebb, vajjal dagasztottból, az ünnep fénypontja, a háziasszony megmérettetésére való sült remekmű, oly méltatlan volna hát hozzá, hogy a szemétben, jobb esetben egy eb tányérjában végezze. De ha megszikkad úgy jó néhány nappal a beiglifaló napok után, ugyan ki kapkodna utána?

A forró, cukros tejjel megöntözgetett mákos beigliszeletek kitűnő reggelivé vagy vacsoraétellé szelídülhetnek, mint ahogy fenséges desszert kerekedhet a megunt diósból, ha vaníliakrémmel rétegezve, néhány szem meggy- vagy szilvabefőttel gazdagítva üvegtálba halmozzuk.

Ha a süteményvégeket, -széleket összegyűjtve, jól megszárítva — nehogy megpenészedjék — ledaráljuk, akár szilveszteri csemegeként is viszontláthatjuk. Ehhez lekvárral, tejjel összedolgozzuk, majd kedvünk szerint kókusz- vagy csokoládéreszelékbe hempergetjük. Íze messze fölülmúlja a hasonló, darált kekszből kreált rokonáét! Ugyanez a darált süteménymorzsa az alapja a keksztekercsnek is: a tejjel formázhatóvá puhított masszát jó fél centi vastagon fóliára simítjuk, majd ugyanilyen rétegben tortakrémet egyengetünk el rajta. Fölcsavarjuk és jól behűtve pár órai állás után szeleteljük föl.

Az ünnepi morzsákhoz egy igazán különleges desszertet ajánlanék: ha nincs kéznél megmaradt, megunt, megszáradt mézesünk, talán érdemes beszerezni hozzá mézeskalácsot, csakis a morzsa kedvéért…

 

morzsRészeges mézeskalácspuding

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg mézeskalácsmorzsa, 3 evőkanál. fehérbor, 3 tojás, 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 5 dkg darált dió, a forma kikenéséhez: vaj, a tálaláshoz: agglegénykompót

A mézeskalácsmorzsát a borral meglocsoljuk, és 10-15 percig pihentetjük. A tojások sárgáját a vajjal meg a mézzel habosra keverjük, majd a morzsát és a darált diót is hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Négy kis formát vagy egy kisebb őzgerincet kivajazunk, a masszát egyenletesen elosztjuk bennük. Előmelegített sütőben, vízfürdőben 200 ºC-on 20-25 percig gőzöljük. A pudingokat a formából kiborítjuk és agglegénykompóttal vagy borba áztatott aszalt gyümölccsel kínáljuk.

 

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!