Tökéletes Testkontroll

Fotolia_36719197_XSEvészavarok 1. – Az anorexia

 Evészavarokkal foglalkozó sorozatomat a legismertebb, emblematikus betegséggel, az anorexia nervosával kezdem. Mindenki halott már róla, látott már súlyosan anorexiás betegeket ábrázoló képeket. A fogalom (felszínesen) annyira ismert, hogy már szitokszóvá is minősült a nép ajkán. „Az a liba már nem tudja, hova fogyjon, tutira anorexiás!”. Írásomban igyekszem segíteni a megértést, és felismerhetővé tenni, ha baj van. Ez egy nem ritkán halálos kimenetelű, súlyos betegség.

Fotolia_46245345_XSAz anorexia szó szerint az étvágy elvesztését jelenti; a nervosa -kiegészítés a betegség pszichés eredetére utal. Jellemzője a drasztikus fogyás, a beteg önéheztetéssel, hashajtózással, gyakran erőltetett testmozgással rövid időn belül látványosan fogy, (legkisebb normál súlyánál 15% -kal kevesebbre, egy hét alatt -10% kg.) Az evészavarhoz testképzavar is társul: folyton kövérnek érzi, látja magát az anorexiás, bármennyit is fogy. Betegségtudata nincsen. Érdekes módon mások súlyát reálisan képes megítélni. Amikor már nincs elég zsír a női szervezetben, megszűnik a menstruáció is.  Egy idő után felborul a szervezet egyensúlya, a folyamat visszafordíthatatlanná válik. A betegek 8-9 % -a halálra éhezteti magát.

Az anorexia nervosa a fiatal, felső- és középosztálybeli nők betegsége, de manapság egyre gyakrabban (20%) jellemző férfiakra is. Kiskamasz kortól a negyvenes évekig jellemző a felbukkanása, ami manapság egyre fiatalabb, szinte gyermekkorú betegeket is jelent. Megjelenése és elterjedése egyértelműen civilizációs betegséggé minősíti. Ennek bizonyításához, elég csupán egyetlen érdekes adat: a fitnesz- és szépségszalonok, divatikonok által beállított ideális testsúly a 18-as testzsír-százalék  – 17.5 –től már kórosan soványnak minősül valaki. Vékony jég.

Folytatjuk!

Véleményét szívesen várjuk!