Tökéletes Testkontroll

anor_lead

Evészavarok 1. : Az anorexia 2.

A legtöbb fiatal elégedetlen a külsejével, és egy ilyen /ld. előző cikk/ extrém szépségideál mellett, az egészségtelen ételektől, üdítőktől, mozgáshiánytól elformátlanodva „természetesen” a legtöbben fogyni vágynak. Mitől válik valaki egyszerű fogyókúrázóból anorexiássá?

 

Ahogy a bizonytalan, szülei, iskolája, munkahelye elvárásaitól túlkontrollált, de teljesítménycentrikus ember észreveszi, hogy sikeresen fogyni kezd, örömet érez. Végre valami sikerül! Végre valamit én irányítok! A tökéletesen karcsú testalkat elérése a saját test, a testi vágyak, a saját élet felett való kontroll- és hatalomérzést nyújtja. Az anorexiás le akarja győzni az éhséget, és minden falat után bűnősnek, gyengének érzi magát. Nem enni teljesítmény, győzelem. A teljesítményorientált világban pedig nincs megállás, mert nem a cél elérése hanem az állandó túlteljesítés a lényeg. A fogyasztói társadalom versenyszellemétől megszállott anorexiások a bevitt kalóriák minimalizálását tekintik célnak.

anorA közhiedelemmel ellentétben a szupervékonyságra törekvő anorexiás nem akar feltűnni karcsúságával. Inkább eltűnne a szemek elől, különösen a szexuális érdeklődést kifejező tekintetek elől. Azok többsége, akik fiatal, kamasz korban lesznek anorexiássá, tudatosan küzd a nőiesség jelei ellen. Sokan meg is fogalmazzák: örülnek, hogy végre már nem menstruálnak, hogy alig van mellük, mert többé nem kell a férfaik érdeklődésétől és a teherbeeséstől tartaniuk. A felnőtté válástól, a nővé éréstől való félelem miatt a kisfiúsan karcsú, aszexuális test az ideális számukra. Ugyanez elmondható az anorexiás férfiakról is, akik a férfias izomzat sorvasztására törkednek.

Ahhoz, hogy megértsük, miért ilyen nyomasztó a felnövés, a nemi szerep, a szexualitás felválalása, és miért kiemelten fontos a teljesítmény egy anorexiás beteg életében, egész családi hátterét ismernünk kell. Családterápia nélkül még sikeres kórházi kezelést követően is nagy valószínűséggel vissszaesnek a betegek a kóros önfogyasztás örvényébe.

 

Rekvényi Katalin

Véleményét szívesen várjuk!