Tigrisrák BBQ

rak_leadA Larousse Gastronomiai Lexikona szerint a tigrisrák olaszul gambero, spanyolul gambas, tulajdonképp egy finom, fehérjedús tengeri gyümölcs fajta.

Nemcsak ízletes, de nagy előnye, hogy pillanatok alatt készen van, mert csak maximum 2 perc preparációt igényel. Lehet sütni, grillezni, a kókuszos thai levesbe dobni, vagy a spanyol paellához hozzátenni. Nagy Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban és az ázsiai országokban leggyakrabban tojásban és zsemlemorzsában meghempergetik majd forró olajban kisütik, majonézzel vagy egyéb mártogatókkal együtt kínálják. Rengeteg gyors büfé hálózatban a tigrisrák, scampi box néven a legnépszerűbb csemege a hamburger után.

rakA “scampi” (a scampo olasz szó többes száma) Olaszországban nem a tigrisrák neve, hanem magáé az ételé. Az olasz recept szerint a tigrisrákokat fokhagymás vajban kell megpárolni majd száraz fehér borral (pl. Corvoval vagy a német Gutedellel) meglocsolni. Toszkánában legtöbbször rizzsel kínálják, míg másutt bagettel. Egy jó tanács, ha csak tehetjük, próbáljunk meg friss tigrisrákot beszerezni, mert enyhén édeskés íze sokkal finomabbá tesz bármilyen ételt, mint a fagyasztott változat. Rengeteg szenzációs tigrisrák receptem van, pl gyömbérrel, curryvel, fokhagymával, narancslével és karamellizált dióval, citrusgyümölccsel stb, íme, egy a sok közül.

Hozzávalók:
100 gr tigrisrák, a tigrisrák fehérjében gazdag ezért személyenként 6-8 darab elegendő.
1 gerezd fokhagyma, 1 tojás fehérje, 2 ek csípős csili szósz, 1 ek kukoricaliszt, 1 póréhagyma, só, bors, 1 ek halszósz (elhagyható), 3 szelet fehér kenyér, szezám mag, a sütéshez olaj

Az elkészítés módja:

Tegyük egy mixerbe az összes hozzávalót, kivéve a kenyeret és a szezám magot.
Osszuk 3 részre a pépet és kenjük rá minden szelet kenyérre, úgy, hogy ne hagyjunk semmilyen kis rést se szabadon. Szórjuk meg bőven a szezámmaggal.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben és süssük át mindegyik szendvicset 1 perc alatt. Édes chili szósszal vagy egyéb szalszával kínáljuk.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!