Széllel béleltek…

lead1Az elmúlt napokban nem a legszebb arcát mutatta a május. De ha már az időjárás nem alkalmazkodik hozzánk, alkalmazkodjunk mi hozzá: a szeles időben süssünk széllel bélelt, könnyű fánkocskát! 

Német barátaimtól tanultam sok-sok évvel ezelőtt a „szélzsák” (Windbeutel) receptjét. Ez ugyanaz, mint a mi képviselőfánkunk, amelyhez többnyire a boltban vásárolunk készen kapható alapot. Ha szerencsénk van, nem törnek használhatatlan darabokra a száraz fánkok, mire hazaérünk, így már csak ketté kell vágni, és vaníliakrémmel, tejszínhabbal megtölteni őket. Kezdő konyhatündérek és rohanó háziasszonyok számára valóban ez a legegyszerűbb módszer a gyors édesség előállítására. De ha van egy kis ráérő időnk, kellő elszántságunk, no, meg egy jó receptünk, érdemes megpróbálkozni a házi égetett tészta elkészítésével. Nem annyira bonyolult, mint amilyennek látszik, de azért egy kis konyhai gyakorlat nem árt.

1Égetett tészta: képviselőfánk
– 
összesen 2,5 dl víz vagy tej (én fele-fele arányban szoktam használni)
– egy csipet só
– 10 dkg margarin
– 16-18 dkg liszt (a tojások nagyságától függően esetleg még 1-2 evőkanálnyi)
– 4 db közepes nagyságú tojás.
– A töltéshez: vaníliakrém (puding) és tejszínhab 

A tojásokat villával kissé felverjük (ne legyen habos!), majd az előre kimért folyadékból 1 evőkanálnyit hozzáöntve egyneművé keverjük. Egy kisebb lábasban felmelegítjük a folyadékot, megsózzuk, felolvasztjuk benne a margarint, majd közepes tűzön felfőzzük. A sütőt bekapcsoljuk, és előmelegítjük 200 fokosra.

2Most következik a legnehezebbnek tűnő rész. Egyszerre beleöntjük a folyadékba a lisztet, és azonnal, gyors mozdulatokkal kikeverjük a tésztát; az a legbiztosabb, ha egy rövid időre levesszük a tűzről a lábast. Majd alacsony hőfokon, 1-2 percig erősen keverve „sütjük”: ezért nevezik égetett tésztának. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától, és egy nagy gombóccá áll össze. Gyorsan belegyúrunk nagyjából egy tojást a forró tésztába, majd átrakjuk egy nagyobb keverőtálba, hogy kissé lehűljön. A tojást kis adagokban (robotgéppel) nagyon alaposan beledolgozzuk a tésztába. Csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha a tészta már teljesen sima. Ezt nem szabad elsietni, mert ezen a mozzanaton múlik, hogy a fánkok üregesre sülnek-e, vagyis valóban „széllel béleltek” lesznek-e. Alaposan kivajazott tepsire teáskanállal kis gombócokat halmozunk, vagy csillagcsöves habzsákból 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. A sütőbe feltétlenül tegyünk forró vizet (például fém konzervdobozban), mivel a fánkok felfúvódásához gőzre van szükség; ezért 20 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót sem! Ha a fánkok aranysárgára sültek, éles késsel azonnal vágjuk ketté őket, hogy a gőz távozhasson. A praktikus, falatnyi fánkocskákat megtöltjük.

 

kesz_sutiBiztosak lehetünk abban, hogy a szeles napok elmúltával is népszerű marad szeretteink körében ez a széllel bélelt, finom krémmel töltött sütemény…

Simonyi Szabó Judit

Véleményét szívesen várjuk!