Szakácsvarázs

Eper, te drága!


eperMagyar eper, mi lesz veled? Gyuri! — mi lesz az elveiddel? Ezeken morfondíroztam, no meg az árakon, miközben a piacról hazafelé gurultam, s mellettem pihent két kiló spanyol eper. Déjà vu érzésem támadt, de nem véletlen, mert pont így volt ez tavaly is, meg azelőtt is. Tovább »

Lacikonyha, lacipecsenye

laci1Még mielőtt bárki azt gondolhatná, hogy ez mindannyiunk „Laci bácsijának” – Benke László mesterszakácsnak – a specialitása, ki kell ábrándítanom, mert annál is régebbi történetről van szó, mint mikor neves séfünk született. Sőt: Budapest egyik legjobb bisztrókonyháját úgy hívják: Laci! Konyha! – de most nem erről mesélek… Tovább »

Risi e bisi, avagy a velencei dózse ebédje

veniceSzent Márk napján, azaz április 25-én, minden évben szigorúan rizibizivel kezdte ebédjét a dózse, a Velencei Köztársaság legmagasabb rangú, élethossziglan választott állami tisztségviselője. Ez a „risi e bisi” eredetileg rizses, zöldborsós leves volt. Azóta sűrűbb lett, ma világszerte zöldborsós rizottóként ismerik, ám ennek még mindíg semmi köze ahhoz, amit mi rizibizi néven kedvelünk. Tovább »

Tálaljunk tojást!

fottojasHa Húsvét, akkor tojás, mégpedig kemény, főtt. A sonka mellé. Meg Torma és mustár. De mi akadálya, hogy ne csupán az obligát keményre főtt tojást, hanem a belőle pillanatok alatt elkészíthető, ezerféle más ínyencséget tálaljuk az ünnepek idején – a bázisnak számító sonkafalatok mellé? Vagy azoktól teljesen függetlenül. Íme! Tovább »

Egyforma, mint két tojás?

tojastoresHa annyi százasom lenne, ahány tojást eddig felütöttem vagy megfőztem, bíz Harpagon ládikája is kicsi lenne az őrzéséhez. Mást ne mondjak, amikor a Pannónia Központi Hidegkonyhán dolgoztam, átlag napi ezer kaszinótojást kellett készítenünk, Tovább »

Medvehagyma, a tavaszi celeb

medve2_indexA medvehagyma Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövényé vált, hogy tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte az állományt, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban még nem védett, de igyekeznek óvni, így gyűjtését számos területen nem engedélyezik, illetve az idei szezontól erősen korlátozzák. Engedély nélkül idén tavasszal már csak maximum 2 kilónyi szedhető, ellenkező esetben komoly pénzbüntetés vár az „illegális” begyűjtőre. Tovább »

Az én varázspálcámat fakanálnak hívják…

SzakacsHargitai György vagyok. Budapesten születtem 1963-ban, abban az évben, amikor halálos merényletet hajtottak végre John F. Kennedy amerikai elnök ellen, amikor Alfred Hitchcock elkészítette a Madarak című filmjét, amikor a Kínai Kommunista Párt, élén Maóval, szakított Moszkvával, és amikor 14 év után újra bajnok lett fociban a Fradi; de az igazat megvallva, mindezeknek semmi hatása nem volt arra, hogy később szakács lettem. Tovább »

Jókai bablevese avagy füstölt malacköröm babba főzve

kokardaMegemlékezni nemcsak úgy lehet, hogy kitűzzük a kokárdát vagy fellobogózzuk az épületeket, hanem úgy is, hogy történelmi nagyjaink személyét fehér asztal mellett idézzük fel. Tovább »

< 12 >