Szakácsvarázs

Aranyszalag Minőség, avagy a magyar Label Rouge

szal_leadA hungarikum, melynek évek óta van fesztiválja is, olyan varázsszó volt az elmúlt időszakban, mely a fogyasztóban automatikusan a magasabb minőség képzetét keltette, pedig a hungarikum megjelölés erre nem volt garancia. Tovább »

A meteor és a paradicsom

par_leadAz index.hu internetes oldalon nemrég egy érdekes cikkre bukkantam, amit most szeretnék megosztani önökkel is. Tovább »

Egészség Cantalupo kertjéből

dinnye_leadA sárgadinnye története, akárcsak „unokatestvéréé”, a görögdinnyéé, a messzi múltba nyúlik vissza. Őshazájának Indiát tartják, ahol már i. e. 3000 évvel ismerték. Valamivel később Görögországban is felbukkant, ahol a legenda szerint Melosz szigetén – innen származik a híres milói Vénusz is – termesztették először. Tovább »

Műburger a jövő?

muburger2Egyik legkedvesebb francia filmem a Szárnyát vagy combját című vígjáték, az utánozhatatlanul zseniális Louis De Funes főszereplésével. Ő alakítja Charles Duchemin éttermi kritikust, aki miközben híres éttermi kalauzát készíti, konfliktusba keveredik régi ellenségével, Jacques Tricatel-lel, aki gyorséttermi birodalmával forradalmasítani akarja a francia gasztronómiát. Tovább »

Csiga-biga, gyere ki!

csiga_leadAz élet körforgása: a csiga megeszi kertünkben a veteményest, mi meg „bosszúból” megesszük a csigát. De vajon hogyan készítsük el? Tovább »

A szegény halász fia

halasz_leadJean Bart, a francia tengerészet egyik legnépszerűbb hőse, akinek emlékét számos formában őrzik, így például a róla elnevezett étellel is. De ki is ő valójában? Tovább »

Slow Food, avagy lassan egyél, tovább élsz.

sf2Manapság divat szidni az egyre nagyobb körben elterjedt hamburger-gyorsbüfé hálózatokat, az úgynevezett fast food éttermeket és ételeket. Pedig jobbára igényes alapanyagból, kulturált körülmények között, tápláló falatokat kínálnak gyors étkezésre. Tovább »

Gyerekjáték a főzés!

Screen-Shot-2013-05-03-at-19.51Konyha.tv most induló sorozatában Hargitai György mesterszakács, három gyermeke segítségével bemutatja, hogyan lehet finom és egészséges ételeket főzni úgy, hogy azokat a gyerkőcök is szeressék, és az elkészítésben is segíthessenek. Íme az első recept. Tovább »

Levenson, a Mustárember

3_iSokféle szuperhőse van az amerikaiaknak, a Mustáremberről azonban biztosan csak kevesen hallottak. Barry Levenson az Egyesült Államok, és ezáltal a világ hivatalos mustárembere. Az ő mustárgyűjteménye a legnagyobb a világon, amiből egy múzeumot hozott létre. Tovább »

Emelem süvegem!

gombaindexNem véletlen írom e kalapos tisztelgést, mivel az első tavaszi gombahírnök, a kucsma és sajnos mérgező hasonmásai is mind-mind fejfedőre emlékeztetnek. Középkori feljegyzések 1600 körül még szömörcsög néven említik, s csak valamikor az 1800-as években kapta a jobban csengő süveggomba nevet. Tovább »

< 12 >