Svájci szilvalikőr koktél karácsonyra

szilvA kimondhatatlan nevű Pflümli-szilva likőr nem más, mintegy különleges svájci likőrfajta, melyet kizárólagosan az Etter cég forgalmaz már 150 éve.

A likőr érdekessége, hogy egy ritka svájci szilvafajtából készül az ún. Löhr szilvából, ami szeptember végén érik, kicsi, kerek, rózsaszín és ibolyába hajló színű és sokkal édesebb, mint a közönséges szilva. A likőrt úgy készítik, hogy miután a szilvát a szokásos módon feldolgozzák, fahéjjal, korianderrel és szegfűszeggel ízesítik, majd hozzáadják a 18%-os alkoholt. Kb. 2 éve fedeztem fel ezt a nem túl olcsó nyalánkságot (12-15 euró 20 cl), ami annyira ízlett a családnak és a barátainknak, hogy az idén, amint megjelent a boltban gyorsan be is szereztem. Itthon vettem csak észre, hogy ezúttal a bolt tulajdonosa receptajánlatot is mellékelt hozzá, úgy döntöttem hát, hogy még az ünnepek előtt kipróbálom mindet és ha ízlik, akkor bedobom a karácsonyi családi lakomák alkalmával

Íme, a receptek:

szilv_Kir Noel koktélhoz valók: 2-3 cl szilvalikőr pro-secco

A likőrt pezsgős kehelybe öntjük és hozzáadjuk a jéghideg pezsgőt (a pohár szélét kidíszítjük úgy, hogy a vizes pohár karimáját barna cukorba mártjuk).

Hot Shot: 2 cl szilva likőrt felmelegítünk, felverünk hozzá tejszínhabot és azzal kínáljuk.

Kb. 2 dl szilvakompóthoz hozzáadunk 1-2 evőkanál likőrt. Vanília krémet vagy fagylaltot meglocsolunk 2 evőkanál szilva likőrrel. Narancs salátát készítünk és öntetként meglocsoljuk szilva likőrrel. Sültekhez, vadhúsokhoz is kiváló! A presszó kávéhoz kimérünk egy adag likőrt és tejszínnel dúsítva kínáljuk. Vagy csak mindenkinek kimérünk egy “kupica” likőrt és tejszínhabot nyomunk a tetejére.

Egészségünkre!

Spajzgirl
Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!