Süssünk mézest: tejszínes mézes

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGyermekkorunk régi karácsonyainak varázslatos emlékét idézi a jellegzetes fűszerektől illatozó mézeskalács, amelyet aprólékos gonddal készítünk advent idején. A konyhai fáradozást kerekítsük örömteli családi-baráti programmá: süssünk együtt! Az ünnep előtt ajándékozzuk gyermekeinknek az együttalkotás élményét, vagy lepjük meg felnőtt családtagjainkat, barátainkat egy kellemes, forraltborozós, beszélgetős, mézes-sütögetős estével…

Mielőtt folytatnánk a mézeskalácsozást, tisztelegjünk a legfontosabb hozzávaló, a méz érdemei előtt. A mézet minden korban nagy becsben tartották. Eleink hamar felismerték jótékony hatásait: már az ókorban gyógyszerként használták. A mézben szervezetünk számára fontos vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok találhatók. Remek nyugtató és fájdalomcsillapító. A benne található cukor gyorsan felszívódik, így csökkenti a fáradtságot, növeli az energiánkat. Nem csoda, hogy szinte minden népnek van saját, hagyományos mézes süteménye, amely alapvetően lisztből és mézből készül. A receptek inkább csak a fűszerezésben különböznek. Nem véletlen a mézesek népszerűsége: ízletesek, viszonylag egyszerűen elkészíthetők, sokáig eltarthatók, könnyen emészthetők, és nem utolsósorban nagyon egészségesek.

Az idei karácsonyra próbáljuk ki a mézeskalács tojás nélküli, tejszínes változatát is!

Tejszínes mézes

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHozzávalók:
8 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 dl méz, 1 dl tejszín, kb. 40-45 dkg liszt, 2 teáskanálnyi szódabikarbóna, 2-2 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér (esetleg egy kevés őrölt szegfűbors vagy ánizs).

Elkészítés:

A hideg tejszínt kissé felverjük (nem kell kemény habnak lennie!). A cukrot, a margarint és a mézet jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Fűszerezzük ízlés szerint. (Érdemes kipróbálni az őrölt szegfűborsot, különleges ízt kapunk.) A továbbiakban az előző cikkben ITT leírtak szerint elkészítjük, majd pihentetjük a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, karácsonyi formákkal kiszúrjuk. Tehetünk rá magokat, diót, mandulát. Ha a karácsonyfára is szeretnénk mézes díszeket akasztani, azokat a sütés előtt lyukasszuk ki. Süssük világosra, majd díszítsük.

Ez a sütemény is úgy viselkedik, mint a legtöbb mézes: mikor kivesszük a sütőből, még puha, könnyen deformálódik, majd megkeményedik, de ha jól záródó dobozban tároljuk, pár nap alatt visszapuhul. Ne feledkezzünk meg a dobozba helyezendő almaszeletekről!

A saját kezűleg készített, illatozó finomságot szépen becsomagolva ajándékba is adhatjuk. Kis találékonysággal és annál nagyobb szeretettel, odafigyeléssel személyre „szabott” aprósüteményt készíthetünk. A tésztát nemcsak készen vett süteményszaggatóval szúrhatjuk ki, hanem magunk is tervezhetünk formákat: egyszerű fehér papírból szabjunk ki sablont, amelyet a tésztára fektetünk, és késsel körbevágunk. Ki ne örülne a csak neki szóló figyelmességnek…

Kisgyermekes családok kedves meglepetést szerezhetnek a büszke nagyszülőknek azzal, hogy az unokák kéznyomatát örökítik meg. Ehhez vágjuk ki papírból a körberajzolt kezecskét, majd ezt a sablont a tésztára helyezzük és körbevágjuk, vagy egy megfelelő nagyságú, készre sütött mézesre cukormázzal rajzoljuk meg a kéz formáját.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meghitt, mézes-édes pillanatokkal teli ünnepeket kívánok, sok szeretettel:

Simonyi Szabó Judit

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!