Sophia Loren főz!

sl_leadSophia Loren többszörös Oscar és Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő az idén lesz 80 éves.

A magas kora ellenére még mindig vonzó és aktív színésznő, a cannes-i filmfesztiválon tündökölt hibátlan alakjával és a rá jellemző klasszikus eleganciával, ahol egyrészt ő nyújtotta át a zsűri nagydíját, honfitársának Alice Rohrwachernek, másrészt promótálta fia, Edoardo Ponti 2014-es rövid filmjét: Az emberi hangokat (Human voice), amiben ő játszotta a főszerepet. A Jean Cocteau, ikonikusnak számító színdarabjából készült film főhőse Angéla. A történet (egy egyszemélyes monológ) éppen Sophia Loren fénykorában az 50-es években játszódik, Nápolyban.

De hogy a tökéletes feleség, 2 gyermekes családanya és konyhatündér mintaképeként számon tartott színésznő imád enni, erre csak Rómában jöttem rá, ahol nem volt olyan bolt vagy vendéglő, ahonnan ne az ő arcképe mosolygott volna rá a belépőre. Hogy milyen okosan használta fel hírnevét és férje, Carlo Ponti kapcsolatait reklámcélokra, annak bizonyítékai, hogy a 70-es években először egy szakácskönyvvel, később divatos és igényes kivitelezésű szemüvegekkel jelent meg az üzleti életben. Nos, mint vérbeli gurmandnak ennyi elég is volt ahhoz, hogy nyomozni kezdjek a Sophia Loren által népszerűsített olasz étel remekek után. Elég könnyű dolgom volt, mert a színésznőnek, (akinek a menye a magyar hegedűművésznő Mészáros Andrea) magyarul is megjelentek szakácskönyvei a Főzzünk szívvel-lélekkel! (1972) és az Emlékek és receptek! (2004) címen. Rómában pedig a különböző vendéglőkben rengeteg anekdota maradt fenn mulatságos étkezési szokásairól mint, pl. a Cid (1963-ban Charlston Hestonnal) forgatása alatt az egyik színésztársa így emlékezett vissza Sophia viselkedésére:

“Sophia biciklivel jelent meg a forgatáson, (mellesleg úgy biciklizett mintegy kezdő, bizonytalanul kacsázva, teljesen kinyújtott karral). Mivel Carlo Pontié volt a filmstúdió, mindenki La Signora-nak szólította, amit rettenetesen élvezett. A műteremben volt egy kis szétszerelhető öltözője, ami azt a célt szolgálta, hogy egyrészt kikapcsolódásként két jelenet között jazz lemezeket hallgasson, másrészt, hogy étkezzen. 10-kor, 2-kor vagy bármikor, amikor megéhezett csak kinyitotta kis piknikes dobozait, amelyek tele voltak ínyencségekkel. Mellesleg mindenhez rengeteg kenyeret evett és vörösbort ivott. Néha meghívta színésztársait is. Olyannyira torkos volt, hogy amikor más városban szerepelt, konyhát állítottak fel számára a szálloda egyik szobájában, hogy kedvenc olasz ételeit ott főzhesse meg saját kezűleg”.

Az utolsó este, amikor a Trasteverén a Da Meo Petacca nevű vendéglőben helyet találtam, természetesen több Sophiáról készült poszter társaságában (olasz barátok ajánlották, hogy ez volt Sophia Loren egyik törzshelye)  a vendéglő kövér tulajdonosa a fotóra rámutatva azonnal a figyelmembe ajánlotta az isteni Sophia egyik állítólagos kedvencét, a gombával dúsított makarónit. Tényleg nagyon finom volt.

Este hazatérve aztán egy olasz élő TV showban, minő szerencsés egybeesés-éppen Sophia Loren osztotta meg kedvenc receptjeit a nagyérdeművel, így aztán gyorsan tollat ragadtam és lejegyeztem néhány nápolyi klasszikust: az Involtinit szicíliai módra-t (borjútekercs) a Salsa Genovese-t és a Zabaglione nevű desszertet á la Sophia Loren.

slInvoltini alla Sicilia

Hozzávalók Sophia élőshow-ja szerint:

“Prosciuto sonka, hagyma-fokhagyma, nem túl sok. Mindent egy lábosba teszünk, utána hozzáadjuk a húst (az olaszok szeretik az involtinit borjúból készíteni és összetekerni) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemmel és pároljuk addig lassú tűzön (2 órán keresztül), amíg a hús rostjaira szétesik”.

Sophia Loren tipikus olaszos akcentusával így mondta tollba kedvenc receptjét, de később utána néztem az involtininek, ami pontosítva így hangzik:

Hozzávalók:

1 dl olíva olaj, 2 ek vaj, 50 dkg sárgarépa, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg parmezán, só, bors, 8 marhabélszín (scallopini Milanese nagyon vékonyra vágva), 1 ek liszt, 1/2 liter száraz fehér bor, 1 db babér, 1 konzerv paradicsom püré, negyed kg borsó, prosciuto sonka

1. Pároljuk meg a lereszelt répát a hagymával és fokhagymával együtt, 1 ek olaj és vaj keverékében. Sózzuk, borsozzuk. Húzzuk le a rezsóról és várjunk egy kicsit. Amikor már majdnem kihűlt, adjuk hozzá a parmezán sajtot.
2. Sózzuk be a húst. Helyezzünk 2 ek párolt répa, hagyma keveréket minden szelet húsra. Tekerjük össze. Ha kell fogjuk össze egy fogpiszkálóval.
3. Forrósítsuk meg a maradék olaj és vaj keveréket. Forgassuk meg  a lisztben a hústekercseket és süssük át mindkét oldalon. Öntsük rájuk a fehérbort, kaparjuk fel az odasült réteget. Keverjük hozzá a paradicsompürét és dobjuk rá a babérlevelet. Fedjük le és pároljuk kb. 5-10 percig.
Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a borsót és prosciutót, ha kell ízesítsük sóval, borssal. Távolítsuk el a fogpiszkálókat a húsokból, majd öntsük le a szósszal. Friss kenyérrel vagy polentával tálaljuk.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!