Salzburgi barokk nokedli

salz_INDEXkepA salzburgi nokedli (Soizburga Noggal osztrák bajor dialektusban) egy különleges osztrák szuflé specialitás, ami tojás, liszt, cukor és vanília esszencia hozzáadásával készül. A desszert eléggé babrás és időigényes, nem lehet előre elkészíteni, mert csak azon frissiben élvezetes. Ezenfelül, mint általában minden szuflénak, a salzburgi nokedlinak az elkészítése is némi gyakorlatot igényel. Az osztrákok desszertként tartják számon, de olyan laktató, hogy főételként is megállja a helyét.
salz_2

A barokk sütemény története
A salzburgi édes nokedlinek éppenúgy fennmaradt a története, mintahogy a császármorzsának meg a Sacher tortának, így lett ez is az osztrák konyha egyik ikonikussá vált édessége. A sütemény kiötlője mellesleg egy bájos hölgy, Salome Alt volt, aki Wolf Dietrich Raitenau hercegérsek szeretőjeként került be az osztrák hírességek arcképcsarnokába. A barokk korban élt Salome, (1568-1633) aki egy gazdag kereskedő gyönyörű leánya volt, 1584-ben meghívást kapott a hercegi palota báljára, ott találkozott először a 9 évvel idősebb hercegérsekkel, aki azonnal beleszeretett. Mivel a vonzalom kölcsönös volt, így Salome hamarosan, a herceg hivatalos ágyasa címen, beköltözött a herceg salzburgi rezidenciájára. Később a herceg, Salome és 15 gyermekük számára felépíttette a ma Mirabell néven ismert barokk kastélyt (Salzburgban van). Frau Alt, azaz Salome, aki nemcsak bájos jelenség volt, de annyira szeretetreméltó, hogy a korabeli feljegyzések szerint egyáltalán nem voltak ellenségei, boldogan élt itt egészen 1617-ig, az érsek haláláig (aki a saját unokaöccse börtönében Hohenwerfenben halt meg). Szerelme emlékére élete végéig fekete gyászruhát viselt.
Az érdekes alakú süteménnyel Salome a Salzburgot körülvevő 3 hófedte hegycsúcsot akarta szimbólizálni (Festungsberg, Mönchsberg és Kapuzinerberg), aranyszíne a barokk kedvenc színárnyalata volt.

Hozzávalók: 60 ml tejszín, 60 ml málna szósz vagy egyéb lekvár, 5 db nagy tojás fehérje, ¾ kk só, 125 gr cukor, 1 ek liszt, 3 nagy tojás sárgája, 1 kk vanília kivonat, porcukor

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 400°F/200 fokra.
A nokedlit legjobb egy ovális alakú porcelántálban kisütni, amit vajazzuk ki alaposan. Ezután válasszuk szét a tojásfehérjéket meg a sárgákat. Tegyük a fehérjéket egy tálba, adjuk hozzá a sót, majd állítsuk bele egy nagyobb edénybe, amit előzetesen forró vízzel töltöttünk meg és először csak habverővel kezdjük verni a fehérjét, addig, amíg kifehéredik (1-2 perc). Vegyük le a fehérjét a forró vízről és verjük tovább egy elektromos keverővel kemény habbá (a legnagyobb fordulatszámon) addig, amíg “szelíd” hegycsúcsokat nem tudunk formálni belőle. Adjuk hozzá a kristálycukrot, fokozatosan adagolva, közben egyfolytában verjük tovább. Ezután adjuk hozzá a lisztet és óvatosan hajtogassuk bele a keményre vert habba. Ezután adjuk hozzá a tojássárgájához a vanília aromát, majd szintén óvatosan adjuk hozzá a fehérje masszához. Amikor jól összedolgoztunk mindent, formáljunk 3 hegyet, toljuk be a sütőbe és süssük aranysárgára 13-15 perc alatt. Amikor kész a szuflénk, hagyjuk a sütőben egy kis ideig. Ha kevésbé folyékony szuflét akarunk, akkor még 5 percig süssük. Végezetül 5 perccel a tálalás előtt szórjuk meg bőven porcukrral. A tejszínt öntsük egy lábosba adjuk hozzá a málnalekvárt vagy öntetet és főzzük 1-2 percig. Ezzel locsolhatjuk meg a salzburgi nokedlit.
A bajor változat szerint: 4 tojásfehérjéből verjünk szilárd habot, keverjünk bele 1 evőkanál porcukrot, ugyanannyi duplanullás lisztet, és a tojások sárgáját. A masszát töltsük a megforrósított jénai tálba, azt pedig toljuk be az előmelegített sütőbe. Amikor a teteje aranyszínűre pirul szórjuk meg vaníliás cukorral. Folyékony málna öntettel kínáljuk.

salz_big

Véleményét szívesen várjuk!