Rücskös szamóca kompót citrom melisszel

E1Nyugati szamócafa vagy Arbutus unedo, a hangafélék családjába tartozó, apró termetű, örökzöld fa, az ún. kevés mészkedvelő fajok egyike.

Főként a mediterrán országokban honos, ahol ha a görög szamócafával együtt fordul elő, könnyen kereszteződik. Hibridjük a platánkérgű szamócafa, rokonuk pedig a kaliforniai szamócafa, amely Észak-Amerikában él és jóval magasabbra nő, mint az európai változata. Fényes, sötétzöld, babérhoz hasonló bőrszerű leveleivel nagyon dekoratív mediterrán díszcserje. Magyarországon is megrendelhető, de főként a hibrid Arbutus Marina nevű fajta kedveli a mi klímánkat. Az arbutusz virágzási ideje általában novembertől kezdődik s mivel a beporzás után csak 5 hónappal virágzik ki, így az a csoda áll elő, hogy a piros színű szamócafán egyszerre vannak virágok és még az előző évből visszamaradt érett piros, rücskös gyümölcsök.

Spanyolországban madroño-nak hívják, Észak-Amerikában madrona néven a Siskiyou hegyen terem a legtöbb (Dél-Oregon/Észak-Kalifornia), Brit-Kolumbiában és a Csendes óceán mentén viszont “kullancs fa” a neve. Kanadában az összes fák közül a szamócafa az egyedüli széleslevelű örökzöld fa, van ahol májusvirág míg másutt szárnyaló arbutusz néven ismert. Az arbutusz egyébként Vancouver szigeten (a Csendes óceán kapujánál) mindig nagyon fontos volt az ottélő Straits Salish emberek számára, ahol a szamóca rügyeiből és leveleiből gyógyszert készítettek, megfázás, emésztési problémákra, tuberkulózis ellen és fogamzásgátlóként is jól bevált szer volt. Napjainkban az arbutusz kiváló tüzifa, mert hosszú ideig, lassan ég, így tovább biztosítja a meleget, mint egyéb tüzifa fajták.

A mediterrán országokban a szamócafa olyan nagy becsben van tartva, hogy Spanyolországban Madrid címerében is ott pompázik, azonkívül a városnak is ez lett a szimbóluma. A központban, a Puerta del Sol téren még szobrot is állítottak neki: A medve és a Madroño fa címen, ami azt a pillanatot ábrázolja, amint a medve éppen arbutuszt csemegézik. Ezenkívül több spanyol történet hőse a madroño túlérett gyümölcséből alaposan befalatozott, részegen tántorgó medve. Madridban a szamóca a városban száguldozó taxikon, cégéreken, címereken is mindenhol jelen van.

Alfred Perceval Graves (1846-1931), angol költő annyira imádta az arbutuszt, hogy még ódát is írt hozzá: A szerelmem egy arbutusz címen, (My love’s an arbutus) Charles Villiers Stanford (1852-1924) pedig megzenésítette.

E3

Konyhai használata
Az arbutusznak ehető a gyümölcse, de mivel nyersen nincs különösebben karakteres íze, ezért cukor hozzáadásával főként pálinkát készítenek belőle. Portugáliában brandy medronho néven árulják, Madridban pedig Madroño néven, ahol népszerű szieszta utáni, fincsi konytyalávaló. A likőrön és lekváron kívül viszont szinte semmilyen más receptet nem találtam, ami szamócafa gyümölcséből készült volna, de amikor a férjem egyik kínai diákja meghallotta, hogy éppen az arbutuszról végzek kutató munkát, volt olyan kedves és felhívta a sanghaji nagyanyját, aki aztán rengeteg újdonsággal szolgált, az arbutuszt illetően. Ismerte pl az arbutusz, kínaiul- yang mei nevű mézsört, aztán az arbutusz gyümölcs kompótot, melyet már a Szung dinasztia idején is a friss gyümölcsből készítettek, amit előzetesen cukorban tartósítottak (még korábban mézben), mintahogy a birset, zöld barackot és a szilvát is. Ná Sun nagyanyja hívta fel a figyelmemet arra is, hogy a friss arbutusz felhasználásánál az a trükk, hogy mielőtt eltesszük télire ki kell szárítani,- régen persze napon szárították-tolmácsolta Ná Sun, aki a beszélgetés során velem együtt vált arbutusz szakértővé- s ezután hónapokig eláll. Kínában a piacokon a mai napig lehet szárítva kapni, konzerv formájában viszont nálunk Európában is.

Ná Sun nagyanyjának ősi receptje: Ázsiai körte, rücskös szamócával (arbutusszal) töltve
Hozzávalók:

4 db ázsiai körte, 250 gr arbutusz, 80 gr amerikai mogyoró (megpörkölve), 125 gr cukor
Az elkészítés módja: 1. Helyezzük a kicsumázott, szártalanított körtéket egy-egy tűzálló kínai leveses tálkába. 2. Osszuk el a friss arbutuszt egyenlő arányban mindegyik tálikába. 3. Keverjük össze a durvára vágott amerikai mogyorót a cukorral, szórjuk rá szintén egyenlő arányban a körtékre; tegyük a tálakat fél órán keresztül gőzfürdőbe. 4. Ezután csökkentsük a lángot alatta, hogy ne forrjon a víz és lassú tüzön gőzöljük még 1 órát. Végül tálalhatjuk a jól összeért, mennyei ízű különlegességet.

E2

Arbutusz kompót
Hozzávalók:

1 liter víz, fél kg szárított vagy fagyasztott arbutusz, 1 liter eper szörp, 3 evőkanál citrom
Tegyük fel az epres gyümölcslé és víz keverékében az arbutuszt főni a 3 evőkanál citrom hozzáadásával. A kb. 15-20 perc alatt megpuhult gyümölcsöt hűtsük ki és friss citrom melisszel tálaljuk. Vigyázzunk, mert mag van benne. Ha megkóstoljuk fennáll a veszély, hogy mi is “medvékké” válunk, mert olyan finom!

Véleményét szívesen várjuk!