Rizseshús találékonyan

Rizses240Mostanában sok időt töltök anyuval, és a konyhában ötletelgetünk, hogy mi az az étel, amit mindenki ismer, és mindenki máshogyan.

Legutóbb épp rizst főztem, mert bár anyu csodálatosan főz, a rizs mindig kifog rajta. Gondoltam majd jó lesz köretnek, de elfelejtkeztünk róla. Viszont az imádott húslevesből megmaradt a főtt hús, és rögtön jött is az ötlet. Mi lenne ha „fehér rizses húst” csinálnánk a megmaradt összetevőkből? Az elgondolást, tett követte.

 

Rizses3

Hozzávalók: főtt hús, rizs, só, bors, petrezselyem

 

Kevés olajon átforgattam a főtt húst, pici sóval, és borssal. Majd a főtt rizzsel összekevertem, petrezselyemmel meghintettem, és hagytam még egy kicsit a tűzön. Pillanatok alatt készen lett, és nem utolsós sorban nagyon finom.

Gondolatban gyorsan számba vettem, hogy is csinálják még a rizses húst.

Van, aki pörköltöt készít, kifőzi a rizst és összekeveri.

Aki profi együtt főzi a húst a rizzsel.

A bácskai rizses hús is hasonlóan készül, de ott először megpirítják az olajon a rizst. Ezután adják a pörkölthúshoz, felöntik forró vízzel, sózzák, és felforralják. Majd tűzálló tálba teszik, lefedik azt, és forró sütőben készre párolják. Körülbelül 20 perc alatt elkészül. A fáma szerint egyszer meg is lehet keverni.

Rizses2

Van olyan verzió is, amikor zöldségekkel együtt készítik el. Ilyenkor a zsiradékon a húst átforgatják, saját levében nagyjából húsz percig dinsztelik, majd az előzőleg megtisztított, feldarabolt zöldségeket, sárgarépát, fehérrépát, kevés zellert hozzáadják, és tovább dinsztelik, zsírjára sütik. Ezek után öntik fel vízzel, és természetesen a só, bors, esetleg vegeta ilyenkor kap teret. Ha félig megpuhult, akkor kerül bele a rizs, a zöldborsó, és az apróra vágott petrezselyem. Ha megpuhult minden összetevő, kész is a rizseshús.

Azt gondolom, nagyon egyszerű ez az étel, de sok háziasszonynak rémálma is, mert a rizs, valahogy nem mindig lesz elég puha, vagy összeragad, „mázgás” lesz.

Vajon mi a titka a jó rizs elkészítésének? Aki tudja a titkot, ossza meg velünk, hogy minél többünknek legyenek sikerélményei ezzel az egyszerű, de finom és variálható körettel kapcsolatban  :-)

Véleményét szívesen várjuk!