Ribizli-ribiszke, Szent János szőlőcske

rib_leadA ribizli kellemesen savanykás-édes íze nyáron különösen üdítő hatású. Nagyanyám konyhájában hol leves, hol szörp vagy lekvár formájában találkoztam vele, nem beszélve az isteni ribizli lepényeiről, túrós-ribizlis tortakölteményeiről.

A bogyós gyümölcs eredete után kutatva némi meglepetést okozott, amikor megtudtam, hogy nevét a rebarbaráról kapta. Az utóbbi ugyanis rheum ribis latinul, amelyből a ribis szó később önálló életet kezdett élni és ribizli lett belőle. A ribis név egyébként a 15. századig sokszor megtévesztő, mert hol rebarbarát, hol ribiszkét értettek alatta, de a későbbi századokból fennmaradt füvészkönyvekben már egyértelműen ribiszkét jelent.

Kerti gyümölcsként először Hollandiában tűnt fel, később Dániában, a Balti-tenger vidékén és Franciaországban. Magyarország területén a török kiűzése után jelent meg, amikor az üres, elhagyatott területekre idegen telepesek érkeztek. Valószínűleg német kertészek lehettek, ők hozták magukkal az első ribizli tőkét, ám hamarosan a magyar gazdák is kedvet kaptak a telepítéséhez, nemesítéséhez. Ennek ellenére az elnevezéssel a 17. században is gond volt, mert pl. egy akkori füvészkönyv tengeri szőlőcskének vagy Szent János szőlőcskének nevezi. Mi valószínűleg végül a német deáknyelvből vettük át a ribizli szót, ahol ribesnek, (ejtsd ribeznek) mondták, így lett félrehallva ribizli belőle. A régi mezőgazdasági könyvekben három fajtát különböztetnek meg a vörös, fehér és fekete ribizlit. Napjainkban az élénkpiros fajta a legelterjedtebb, ami karakteres ízt ad pecsenyéknek, süteményeknek, boroknak, szörpnek, kocsonyának. Következzék egy különleges recept nagyanyámtól:

ribRibizlis sült csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg vaj, 1 kupica konyak, 40 dkg ribizli, 1 dl tejföl, vagy tejszín, 1 ek liszt, 1 kk cukor, só, 3-4 szem szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj

Az elkészítés módja: A csirkét megmossuk és besózzuk. Ezután egy lábasba téve a vajon aranybarnára pirítjuk, majd a fűszereket hozzáadva kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor jól megsült a csirke, ráöntjük a konyakot, flambírozzuk, majd hozzáadjuk a lecsumázott ribizlit és a cukrot, és néhány percig együtt forraljuk. Végül a liszttel elkevert tejföllel vagy tejszínnel behabarjuk, de ezzel éppen csak egyszer megrottyantjuk. A ribizlis szószt összeturmixoljuk és a csirkét azzal meglocsolva tesszük egy nagy tálra. A színpompás ételt burgonyakrokettel tálaljuk.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!