Pszichopatika

Halottak ideje

halottak_leadA mai nap, november elseje, Halottak Napja alkalmából rövid kultúrtörténeti kitekintés után megismertetem a kedves olvasóval, miként vélekedik a pszichológia a halált követő gyász folyamatáról. Tovább »

Ne ess pánikba!

panic_leadÉszre sem veszi, mit történt, de egyik pillanatról a másikra fojtogató gombóc nőtt a torkában, amitől nem kap levegőt, a szíve úgy kalapál, majd’ kiugrik a helyéről, hideg verejtékben úszik a teste, keze-lába zsibbadni kezd, a pulzusa, vérnyomása ugrásszerű emelkedése szívroham közeledtét sejteti… Tovább »

Pszichoszomatikus betegségek gyógyítása

pszicho_lead“A legjobb orvosság az ember számára az ember maga. A legnagyszerűbb gyógymód a szeretet.” (Paracelsus) Tovább »

Beteges egészségmánia

15210101_s_leadAz ortorexia 1.

Kevéssé ismert, paradox módon az egészségtudatosokat veszélyeztető táplálkozászavart fogok most bemutatni. Az ortorexiát (még) nem ismerik el evészavarnak a pszichiáterek, de minden kritériumában megfelel a táplálkozászavar-minősítésnek: abnormális viszony az evéshez, ami az egyént veszélyezteti. Tovább »

Semmi pánik!

arv_lead– Így szól a Galaxis Útikalauz Stoposoknak jelszava. A könyvből sok izgalmasságokon keresztül azt a valóban hasznos tanácsot is megtudhatjuk, hogy bármely katasztrófahelyzetben a legfontosabb: a lazaság. Most némi saját élmény és egy kis gyermekpszichológia következik; árvízvédelmi jótanácsok gyermekeseknek. Tovább »

Bánatháj, kóros elhízás

kover_leadEvészavarok 2. 

Az anorexia nervosa, vagyis a kóros önfogyasztás után ennek ellentettjét, a kóros elhízást, szaknyelven obesitast mutatom be Önöknek. Az elhízás korunkban olyan mértéket öltött, hogy vezető betegség-oknak tartják a közegészségügyi hatóságok. A WHO előrejelzése szerint, hamarosan súlyosabb problémát jelent, mint az alultápláltság, vagy a fertőző betegségek. Tovább »

Pécsi éjszakák 2.

pe_leadAz Apollo Art Mozi halljában álló Trafik régi kedvencem. Retro, de igényes, nagy tánctere egykor mozi volt, ezért lejtős. Ideális koncerthelyszín: hátulról is láthatod a zenekart. Ottjártamkor épp egy örmény konyak-kóstolót tartottak. Tovább »

Pécsi éjszakák

pe_leadA mediterrán életérzés dél-magyarországi fővárosába, Pécsre kalauzolom ismét a Nagyérdeműt. Öregdiákként ismerem a várost, mint a tenyeremet. Most a Kedves Olvasót is elvezetem ide, és igyekszem átadni kis cikkemben a szórakozóhely ajánláson túl valamit abból a lazaságból is, amit itt egyetemista koromban megélhettem. Tovább »

Tökéletes Testkontroll

anor_lead

Evészavarok 1. : Az anorexia 2.

A legtöbb fiatal elégedetlen a külsejével, és egy ilyen /ld. előző cikk/ extrém szépségideál mellett, az egészségtelen ételektől, üdítőktől, mozgáshiánytól elformátlanodva „természetesen” a legtöbben fogyni vágynak. Mitől válik valaki egyszerű fogyókúrázóból anorexiássá? Tovább »

Tökéletes Testkontroll

Fotolia_36719197_XSEvészavarok 1. – Az anorexia

 Evészavarokkal foglalkozó sorozatomat a legismertebb, emblematikus betegséggel, az anorexia nervosával kezdem. Mindenki halott már róla, látott már súlyosan anorexiás betegeket ábrázoló képeket. A fogalom (felszínesen) annyira ismert, hogy már szitokszóvá is minősült a nép ajkán. „Az a liba már nem tudja, hova fogyjon, tutira anorexiás!”. Tovább »

< 12 >