Pörkölt „á la csárda”

Pörkölt „á la csárda” recept

Készítette admin Közzétéve: április 6, 2014

  • Mennyiség: 4 Adag

A pörkölt az egyik leghíresebb magyar étel, mely rokona a gulyásnak, mégis annak kifinomultabb változata. Bármely húsfajtából elkészíthető, és különlegessége, hogy az egyik legfontosabb alkotóeleme, a paprika többféle formában járul hozzá az utánozhatatlanul finom ízhez.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. A megmosott, papírtörlővel leszárogatott húst vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, a kicsumázott paprikát felkockázzuk, a héjától megszabadított paradicsomot elnegyedeljük.
    2. Egy lábasban a felforrósított olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikát rászórva jól megkeverjük. (Azért kell a tűzről pár pillanatra lehúzni, mert a forró hagymára rászórt pirospaprika nagyon gyorsan megég, és az étel kesernyés lesz tőle!)
    3. A lábast a tűzre visszatéve a húscsíkokat beledobjuk, kevergetve néhány percig (fehéredésig) pároljuk. A finomra vágott csípős paprikát és a Vegetát belekeverjük, egy kevés vízzel felöntjük, és lefedve puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőné, a vizet apránként pótoljuk.
    4. Ha a hús félpuha, a paprikát és a paradicsomot is hozzáadjuk. A főzés végén, ha szükséges, behabarjuk. Ehhez egy evőkanál lisztet egy kevés vízzel simára keverünk és a kész pörkölt szaftjába keverjük. Ha egyet forr, azonnal elzárjuk alatta a lángot. Tálalás Ehhez az ételhez köretként galuskát tálalhatunk. Tipp A pörkölt telt ízének titka abban rejlik, hogy a pároláskor apránként, többször pótoljuk az elfőtt vizet, a főzés végére pedig hagyjuk a szaftját jól besűrűsödni. Lefagyasztás: az ételt hagyjuk kihűlni, majd az elkészített mennyiségnek megfelelően műanyag dobozokba porciózzuk, és a mélyhűtőbe rakjuk. Kiolvasztás: a dobozt a mélyhűtőből néhány órára vagy egy éjszakára a normál hűtőtérbe tesszük át, és hagyjuk kiolvadni. Egy lábasban egy kevés víz hozzáadásával lassú tűzön melegítjük a kívánt hőfokra.
    pöri

Véleményét szívesen várjuk!