Piros, sárga, zöld – mi az?

p2Lassan araszol a sor a késő délutáni csúcsforgalomban. Egyre közelebbről figyelhetjük, ahogy a közlekedési lámpa zöldre, sárgára, majd pirosra vált, és közben korgó gyomorral álmodozhatunk a finom vacsoráról. A gondos háziasszonyok a vacsoraasztalt azonban nem csak a fogyasztó oldaláról képesek szemlélni. Ez az esti gyors kreativitás ideje. Hirtelen átlényegülnek a dolgok: zöld, sárga, piros – ez már nem is a közlekedési lámpa, hanem…


A kaliforniai paprika

A boltok zöldséges részlegén azonnal felhívja magára a figyelmet gyönyörű, élénk színével: nálunk a piros, a sárga és a zöld változata kedvelt. Éretlen korában zöld, majd fokozatosan válik színessé, ragyogó sárgává, narancssárgává vagy pirossá. Az érett kaliforniai paprika 10-15 cm hosszú, az átmérője akár 8-9 cm is lehet; jellegzetesen édes és kellemesen savanykás ízű, vastag húsa miatt frissen roppanós. Ezért – no, meg az alacsony kalóriatartalma és vidám színe miatt is – pár perc alatt kiváló salátát készíthetünk belőle.

pEz a különleges zöldségféle egyrészt látványos, másrészt egészséges és hasznos az emberi szervezet számára; többek között B, C, E, K vitamint, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Értékes összetevői közül kiemelkednek a karotinoidok, amelyeket szervezetünk sokféleképpen hasznosít: például a béta-karotinból állítjuk elő az A-vitamint, a luteinnek és a zeaxanthinnak pedig fontos szerepe van a sárgafolt (az éleslátás területe a szem ideghártyáján) megfelelő működésében, így az időskori vakság egyik fajtájának megelőzésében.

Bár sülve-főve is finom, a kaliforniai paprikát érdemes inkább nyersen fogyasztani, hogy az értékes vegyületek ne károsodjanak a sütés-főzés során.

Ezért készítsünk például színes paprikavirágot!

A megmosott paprikát kicsumázzuk, az üregébe körözöttet töltünk, majd a töltött paprikát óvatosan felszeleteljük. (Két paprikához 25 dkg túrót számítsunk.) A körözötthöz 25 dkg túrót villával áttörünk, és két evőkanálnyi tejföllel, 1 csapott kávéskanálnyi sóval, ugyanannyi pirospaprikával, fél kávéskanálnyi őrölt fűszerköménnyel simára keverünk. Végül hozzáadunk egy kis fej finomra vágott hagymát. A hozzávalók mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk.

5-paprikavirag2A húsvéti tojásos nyuszikenyérke tésztájából süssünk a virágok mellé sós perecet, hosszú ropit, vagy éppen kiflit. A recept itt található:

konyha.tv/egy-tepsi-tapsi-hapsi/

A paprikavirág látványos, finom és tápláló. Nyáron friss zöldpaprikába is tölthetjük a túrókrémet; behűtve kiváló gyors vacsora lesz.

Simonyi Szabó Judit

Véleményét szívesen várjuk!