Piros-sárga-kék gyümölcspuding vanília szósszal

6_1Rote Grütze a neve egy piros bogyós gyümölcsökből készült édességnek, amely főként Dániában és Németországban népszerű. Fogyasztása nyáron, amikor sorban érnek a bogyós, magos gyümölcsök rekordot dönt. A német receptkönyvek szerint régen búzadarával készítették, (erre utal a grütze szó, ami angolul groat vagy grit és grízt jelent) másutt tápiókával vagy kukoricadarával. Németország egyes részein még mindig így főzik, Dániában viszont burgonya keményítővel sűrítik be, így érik el a pudinghoz hasonló állagot. Az édesség legmeghatározóbb elemei a ribizli, áfonya, málna, eper, földi szeder, meggy és cseresznye. A rote grützéhez egyébként elég csak fekete ribizlit és cseresznyét használni, azzal is elérhetjük a kellő hatást, a cukor csak az ízfokozó szerepét játssza. A keményítő (tápióka, puliszka) mennyiség hozzáadásával tetszés szerint szabályozhatjuk a gyümölcs szósz sűrűségét; a klasszikus recept szerint kilónként, vagy literenként 20 – 60 gramm cukrot kell hozzáadni; a tápiókát vagy búzadarát pedig használat előtt be kell áztatni.

6-2
A piros bogyós gyümölcszselé elkészítése olyan pofon egyszerű, mint a pudingé: a gyümölcsöket a cukorral ízesítve 4 percig főzzük. A masszává összeállt gyümölcs pépet levesszük a tűzről. A keményítőt kevés gyümölcslében vagy vízben feloldjuk és simára keverjük majd hozzádjuk a gyümölcsökhöz. A második fázisban a gyümölcspudingunkat még 2 percig együtt főzzük, hogy a keményítőtől besűrűsödjön. A Rote Grützét Dániában és Németországban hidegen vagy melegen, vaníliával és cukorral ízesített tejjel vagy tejszínnel, madártejjel, vanília szósszal vagy fagylalttal fogyasztják. A legzseniálisabb desszert, aminél a gyümölcsök savanyú ízét a tejjel készült krémmel ellensúlyozzák.

Rote_Gruetze_Vorbereitete_Fruechte1_Full_Final

Németországban, aszerint, hogy milyen gyümölcsökből készítik, létezik Zöld Grütze, Sárga Grütze és Kék Grütze. A zöld grützéhez egres és kiwi szükséges, a sárgához barack, sárga egres, ananász, banán és sárga kiwi, a kékhez áfonya, szeder, szilva, fekete ribizli, és szőlő! Játsszunk hát a színekkel és ízekkel, íme a piros variáns receptje:

Piros gyümölcs “puding” vanilia szósszal vagy fagyival
Hozzávalók:
500 gramm érett piros bogyós gyümölcsök, mint a cseresznye, eper, málna, meggy, ribizli
250 ml cseresznye, eper, fekete ribizli vagy szőlő nektár
4 ek friss citromlé
1 csomag vaníliás cukor
4 ek cukor
menta
1 kk fahéj
2 ek keményítő
A vanília szószhoz
250 ml szója vagy kókusztej, mandulatej etc.
1 vanilia rúd
1 zacskó vaníliás cukor
1 ek cukor
1 ek keményítő
Az elkészítés módja: Mossuk meg a gyümölcsöket és tisztítsuk meg, az epernek vágjuk le a szárát, a cseresznyét magozzuk, ki, a ribizli szárakról tépjük le a bogyókat.

6_3

Véleményét szívesen várjuk!