Pinocchió keksz karácsonyra

keksz_leadA Carlo Collodi által életre hívott fabábú története, a Pinocchió, Olaszországban már a kiadatása évében (1883) rekordszámban fogyott el, a 20. századra pedig a gyerekirodalom Pantheonjában kapott helyet.

A hazudós fabábu népszerűsége, napjainkban sem csökkent, ezt bizonyítja a számtalan mese-bábjáték és film, valamint a rengeteg irodalmi és tudományos elemzés, melyek némelyikében Pinocchiót ugyanolyan epikus hősnek tartják, mint Gilgamest vagy Odüsszeuszt, sőt mi több némi túlzással egyenesen Jézushoz hasonlítják, aki a Mennyek királyához hasonlóan megjárja a poklot, a tisztító tüzet, hogy emberként újjá születhessen.

A történet paradoxonja azonban, hogy a fantáziadús, filozofikus mese kalandjait nem egy hús-vér embergyerek, hanem egy fabábu éli át. Az izgalmas meseszövés mellett a könyv bibliai utalásai egyértelműek, mint pl. Bálám szamara, Noé bárkája, a Tücsök a lelkiismeret vagy a Szentlélek szimbóluma, aztán Pinocchio a születését egy szegény fafaragó mesternek köszönheti, akinek történetesen Gepettó (József-Jézus) a neve, s a falu kárpitosától kapott beszélő fadarab az ő kezei között válik csinos marionette bábuvá. De Pinocchió már akkor lázad, amikor még csak faragják, először csak grimaszokat vág mesterére, majd mihelyt lábra áll, már faképnél is hagyja alkotóját. Hogy miért, azt csak később tudjuk meg, nevezetesen azt, hogy a fabábu vágya, hogy igazi gyerekké váljon, de ahhoz, hogy a kívánsága teljesüljön előbb meg kell tanulnia bátornak, becsületesnek és jónak lennie. Hosszú és nehéz lecke lesz, de az emberi hibáktól hemzsegő Pinocchiót az átélt tapasztalatok segítik igaz emberré-felnőtté válni.

kekszA kalandok során a Biblián kívül minduntalan találkozunk a bűnbeesés és bűnhődés motívumával (a rablógyilkos Macska és Róka Pinocchió hiszékenységét kihasználva ellopják a pénzét, majd felakasztják egy fára, -de a Kékhajú Tündér (Szűz Mária segítségével megmenekül). Később Gepettót keresve egy cethal gyomrában köt ki. Megmenti Gepettot, azonkívül kiment a tengerből egy fuldokló kutyát, de dühében megöli a beszélő tücsköt (Káin és Ábel), aki figyelmezteti, hogy az engedetlensége és hedonizmusa tragédiába fog torkollni. A büntetés nem marad el, mert miközben Pinocchió álomba merül, arra ébred, hogy leégett az egyik lába (Gepetto farag majd újat neki). És amikor már sínen lenne az élete újra bűnbe esik, melynek eredménye, hogy butasága miatt Játékországban köt ki, ahol szamárfüleket szerez. Súlyos következménye, hogy eladják a Stromboli cirkuszba, ahol a manézsban kitörik a lába, mire a cirkuszigazgató túlad rajta. A fabábut szamár képében egy kocsis veszi meg, aki dobot akar csinálni a bőréből, de végül sok szenvedés után Pinocchio eléri célját és miután egy Giangio nevű parasztnál hosszú hónapok kemény munkájával vezekel bűneiért, na meg hogy támogatni tudja a beteges Geppettot, jó cselekedetéért cserébe igazi kisfiúként ébred, egy élettelen Pinocchió fabáb, egy új ruha, csizma és egy pénzes zsák szomszédságában. Geppetto újra egészséges lesz és boldogan faragja tovább a marionett bábokat. Ennyi a megható történet, de hogy hogy lett Olaszországban pinocchió a neve egy finom, karácsonyi keksznek? A magyarázat nagyon egyszerű, ugyanis pinocchio, olaszul fenyőmandulát jelent, a karácsonykor népszerű pinocchio-pignoli vagy biscotti ai pinoli néven ismert keksz pedig fenyőmandula és mandulaliszt hozzáadásával készül.

A fenyőmanduláról még annyit, hogy a fenyőmag mediterrán területeken élő rokona, ugyanis ez a fenyőfajta főként a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találni bőven mandulafenyő példányokat. A fenyőmag nálunk a pesztók legfőbb alapanyagaként és salátákra szórva ismert. Mielőtt a szenzációsan könnyű és rövid idő alatt elkészülő keksz receptjét közreadnám még annyit hagy mondjak róla, hogy a fenyőmag arról ismerhető fel, hogy a napraforgómaghoz hasonló, de nem szürkés, hanem krémszínű, azonkívül nagyobb és hosszúkásabb. A tobozból kézzel kell kipiszkálni, a mégis bennmaradó magokat viszont kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. Emiatt a hosszadalmas eljárás miatt kerül olyan sokba.

 

Giada De Laurentiis, a híres rendező, sztárséf unokájának a receptje:

Pignoli édesköménnyel és fenyőmaggal

Hozzávalók:

125 gr vaj, 125 gr plusz 2 extra ek cukor, 1 kk vanília kivonat, 1 kk édeskömény, 1/4 kk só, 1 tojás, 300 gr liszt, 60 gr fenyő mandula

Elkészítése: Használjunk elektromos mixert, verjük a vajat habosra a cukor, a vanília kivonat és az édeskömény magokkal együtt. Adjuk hozzá a csipet sót is meg a tojást is, végül a lisztet. Dolgozzuk jól össze, majd csomagoljuk fóliába és 2 óra hosszára tegyük a hűtőbe. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra/350 F. Béleljünk ki egy tepsit zsírpapírral. Szúrjuk ki egy kerek süteményes formával a kinyújtott tésztából a kis “pinocchiókat” kb. a francia macaronhoz vagy a kókusz csók nevű édes kekszekhez hasonló formájúra. Helyezzük rá szellősen a zsírpapírral kibélelt tepsire, majd nyomkodjuk bele mindegyikbe lehetőleg dekoratívan a fenyőmagokat. Toljuk be a tepsit a sütőbe és csak addig süssük a kekszeket, hogy a széle aranybarnára süljön, kb. 15 percig. Spanyolországban és Mexikóban a Piñon nuts nevű kávéhoz fogyasztják: ami jelenleg a top kávé a spanyol és új-mexikói kávézókban (közepesre őrölt pörkölt kávé pörkölt fenyőmaggal) Olaszországban viszont vanília fagylalttal vagy marcipánnal szeretik.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!