Pho Bo levest az elnöknek!

po_leadEnnek a kitűnő levesnek az az érdekessége, hogy Bill Clinton tette népszerűvé. Mr. Clinton volt ugyanis az első amerikai elnök, aki a háború után ellátogatott Vietnámba, mégpedig 2000 novemberében.

Amikor ebédidőben éppen Ho Chi Min (Ho Si Min) városban tartózkodott, találomra betért a Pho 2000 nevű vendéglőbe. A választása a Pho Bo levesre esett, ami nagyjából azt jelenti vietnámi nyelven, hogy marhahúsleves rizstésztával. Nos, annyira ízlett neki, hogy azóta Vietnámban szállóigévé vált: “Pho levest az elnöknek!”

Amikor Berkeleyben (San Franciscoban) a Telegraph sugárúton, egy vietnámi vendéglőben felfedeztem ezt a levest, én is megkóstoltam és nekem is nagyon ízlett. Valószínűleg azért, mert ízvilágában kísértetiesen hasonlított a magyar marhahúslevesre, de a csillagánizs és a friss gyömbér egy extra ízt adott neki. Később sikerült megszereznem a receptjét, és azóta akárhányszor elkészítem, mindenkiből az „Óh, de finom”, „Mi volt ez?” reakciókat váltja ki.
po2

Hozzávalók:

Másfél kg marhacsont velő, 4 db csillagánizs, 1 fahéjrúd, 2 db kardamon mag, só, bors, 60 g friss gyömbérgumó, 400 g rizstészta vagy üvegtészta, 150 g mungóbab (elhagyható), 3 póréhagyma, 1-2 chilipaprika, 1 bio limette, 4-5 db koriander mag, menta, thai bazsalikom, 250 g marhahúsfilé
Elkészítés módja:

1. Először a csontból és a vékonyra szeletelt filékből marhahúslevest főzünk, ha nincs időnk, akkor a marhahúsleves kockából 2 liter levest készítünk.

2. Egy mozsárban összetörjük a fűszermagokat, a csillagánizst, a fahéjat és a kardamont – 10 percig főzzük a fűszereket 1 liter vízben a húsleveskocka hozzáadásával. Utána leszűrjük a levet, és kidobjuk a fűszereket.

3. A tésztát hideg vízbe áztatjuk 20 percre, majd forrásban lévő vízben megfőzzük. Megtisztítjuk a póréhagymát, és felkarikázzuk a chili paprikával együtt. A limettet forró vízben megmossuk, majd négyfelé vágjuk. A mentát és a bazsalikomot is megmossuk, és leveleire szedjük.

4. Újra felforraljuk a levest a marhahússal együtt. Tálaláskor az üvegtésztára merjük a forró levest, a tetejére helyezzük a vékony marhaszeleteket, a póréhagyma karikákkal, friss mentával, korianderrel és a limettel együtt.

 

Spajzgirl

Véleményét szívesen várjuk!