Pásztorbulgur, avagy a tarhonya után szabadon

chef_leadEjha! A pásztorral még nincs baj, de mi is az a bulgur?

A bulgur, vagy búzatöret (esetleg törökrizs) éretlen, vagy hántolt búzaszemek,amiket gőzölnek, szárítanak, majd darabosra törnek..
A rizst kiválóan helyettesítő alapanyag, a bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs . B-vitamin és vas tartalma is magas, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

Ebben a receptben én a tarhonyát cseréltem fel bulgurra, gyakorlatilag minden más megegyezik a pásztortarhonya receptúrájával. Arra azért figyelni kell, hogy sokkal gyorsabban puhul, mint a rizs, vagy a tarhonya.

Pásztorbulgur (4 főre)

Hozzávalók: 20dkg bulgur,f 10dkg füstölt szalonna,20dkg szárazkolbász, 20dkg burgonya, 10dkg sárgarépa, 10dkg fehérgyökér,15dkg vörös vagy főzőhagyma, só, bors, babérlevél,fokhagyma.

chefElkészítése:
Mivel itt a jóidő és a pásztorételek tradicionálisan bogrács ételek, a szabadban, bográcsban elkészítve a legkiválóbb, de a konyhánkban is tökéletesen működik.

A kockára vágott füstölt szalonnát lepirítom, kiolvasztom, ha szükséges egy kevés olajat teszek alá. Belepirítom a megvágott hagymát, a másfél centis kockákra vágott burgonyát, majd a felkarikázott kolbászt , a bulgurt és a megtisztított, karikázott zöldségeket is. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítem, átkeverem, majd lehetőleg forró vízzel, vagy alaplével felengedem. Fedő alatt párolom, majd amikor már majdnem készre, puhára párolódott, akkor adom hozzá a zúzott fokhagymát , utóízesítem, ha szükséges.
Házi savanyúsággal fenséges!

Jó étvágyat!
Manochef

Facebook: ManoChef és a bárányfelhők

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!