Pasta-pesto e pomodoro

pasta_indexA férjem olasz barátja, Luchino szerint a világ legkönnnyebb dolga összecsapni egy pompás bazsalikom pesztós, koktél paradicsomos, agglegény vacsorát. -Hiszem, ha látom!– mondta erre a férjem, mire Luca a szokásos szerda esti jacuzizás és whirlpool után meghívott minket magához egy kiváló, olasz Pasta-pesto e pomodoro vacsorára. A Szardíniából származó Vermentino di Sardegna nevű, könnyű, fehér borral tényleg isteni volt!

 

Hozzávalók:

 • 2 doboz fusili nevű tészta (1 kisebb doboz 3-4 személyre elegendő)
 • 3 doboz koktél paradicsom kb 750 gr
 • friss bazsalikom
 • 2 üveg bazsalikomos pesto
 • 5-6 gerezd fokhagyma
 • 400 gr Grana padano vagy parmezán sajt, lereszelve

 

Az elkészítés módja:

 1. Tegyünk egy nagy serpenyőbe olajat, és pároljuk meg benne a finomra vágott fokhagymát. Lassú tüzön kb. 5 percig pároljuk. Amikor szép aranybarna színt kap, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. Mossuk meg a koktél paradicsomokat majd mindegyiknek a tetejét vágjuk be. Luca egy kereszt alakú metszést csinált mindegyiken.
 2. Tegyünk fel egy lábosban vizet és helyezzük bele a pestokat üvegestül, de nyissuk ki a tetejét, nehogy felrobbanjanak! Amikor a víz rotyogni kezd alattuk zárjuk le a tüzet.
 3. Főzzük meg a fusili tésztát enyhén sós vízben al dentére, kb forrástól számított 6 perc alatt. Szűrjük le alóla a vizet a felét tegyük félre, ha száraz lenne a tészta akkor fel tudjuk önteni vele.
 4. Kanalazzuk bele a pestokat a fokhagymával aromásított olajba. Dobjuk rá a koktél paradicsomokat meg a tésztát és pároljunk mindent együtt kb. 2 percig. Óvatosan forgassuk át a tésztát, ha túl száraznak találjuk, öntsünk rá egy keveset a félretett főzővízből. Szórjuk meg a tésztánkat a reszelt sajt felével, ízesítsük borssal és a friss bazsalikom levelek felével.
 5. Porciózzuk ki a mély tányérokba a tésztát, locsoljuk meg mindegyiket egy kiskanálnyi citromos oliva olajjal, szórjuk meg bőven parmezánnal és díszítsük friss bazsalikom levelekkel! Pronto!

pasta

Véleményét szívesen várjuk!