Parmezános, zöldborsós rizottó

Parmezános, zöldborsós rizottó recept

Készítette admin Közzétéve: június 30, 2014

  • Mennyiség: 5 Adag

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. A vizet fölforraljuk, a leveskockákat belemorzsoljuk, 4-5 percig forraljuk, majd kis lángon végig forrón tartjuk, amíg a rizottót főzzük.


  2. 2. A hagymát megtisztítjuk, fi nomra aprítjuk és a fölolvasztott vajon vagy a megforrósított olajon, kis lángon 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. Az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk, éppen csak összekeverjük, majd belekerül a rizs is, amit az eddigi gyakorlattal ellentétben, nem kell megmosni. 1-2 perc alatt a hagymás zsiradékban megforrósítjuk.


  3. 3. A bort ráöntjük, és addig főzzük, míg a rizs be nem issza. Ezalatt elillan az alkohol belőle, nem marad benne a bor savassága sem, ellenben a kész rizottóban majd felsejlik az íze.


  4. 4. Merőkanállal annyi forró levest öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi. Közepes lángon, falapáttal keverjük, míg besűrűsödik, minden leve elfő. Újra felöntjük, újra keverjük, míg csak tart az alpléből, és a rizs is kész lesz. A keverés és öntözés során két dolog történik: egyrészt a rizs sokszorosára dagad (erre már az edény kiválasztásnál érdemes gondolni!), másrészt a keményítő szép fokozatosan kifő belőle, így az egész krémes állagúvá (mantecato) válik. Mindez nem egészen 20 percig tart. Nagyjából félidőben a borsót is hozzákeverjük.


  5. 5. Az olaszok a rizottót – akárcsak a tésztát – nem főzik túl. Inkább „harapósra” (al dente) hagyják. A vége felé a vajat jól belekeverjük, majd a frissen reszelt parmezán sajtot is hozzáadjuk. A sajt sótartalma elég is lesz a rizshez, ezért nem teszünk bele külön sót!


  6. 6. A legutolsó művelet, hogy a rizottónak frissen őrölt fekete borssal és apróra vágott zöldfűszerekkel megadjuk a végső zamatát. Lefedve 3 percre félretesszük, hogy a fűszerek íze, illata jól átjárja az egészet. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen fi nom.


    parmezanos_rizotto

Véleményét szívesen várjuk!