Panna Cotta, a fehér puding

panna_leadPuding próbája az evés, szokták volt mondani, miért ne tennénk így! Panna Cotta egy Piemontéből származó klasszikus olasz édesség. Ha leegyszerűsítve akarnám megfogalmazni, talán a tejszínpuding lenne a legtalálóbb név.

Puding, amit lehetőleg jó minőségű és magas zsírtartalmú tejből és tejszínből illik készíteni, hiszen a megfelelő állag, krémesség csak így érhető el. Egy másik fontos alapanyaga, mármint ha az alaprecepttel dolgozunk, az a vanília rúd. És itt érdemes megállni egy pillanatra, hiszen a világ egyik legdrágább fűszeréről beszélünk. A fűszerek királynője, amiről kevesen tudják, hogy valójában egy  trópusi orchidea virágának maghüvelye. Az egyetlen orchidea fajta, melynek ehető a gyümölcse. Intenzív illatú, kellemes aromájú egzotikum.

A Panna Cotta számos válfaja, variációja létezik már, hiszen a semleges, de krémes állaghoz jól párosíthatóak az egzotikus fűszerek, gyümölcsök, a csokoládé és a karamell is. Néhány éve hódít e remek puding sós változata, természetesen az alap ízt, a cukrot helyettesítő só adja.

Panna Cotta alaprecept:

Hozzávalók:

1dl zsíros tej, 6dl tejszín(30%-os habtejszín), 4db lapzselatin, 1 db vanília rúd, 10 dkg kristálycukor

Elkészítés:
panna2_A tejet, a tejszínt a kristálycukorral feltesszük főzni, de nem forraljuk. A vanília rudat hosszában kettévágjuk, majd a kés hegyével, vagy kiskanállal a magokat kikaparjuk a rúd belsejéből és a tejszínhez adjuk.
Még mielőtt felforrna az ízesített tejszínünk félrehúzzuk és belekeverjük a zselatinlapokat. Elkeverjük, megvárjuk, míg teljesen feloldódnak, majd egy picit hűlni hagyjuk. Formákba töltjük(és hűtjük), és itt érdemes elgondolkodnunk, hogyan szeretnénk a desszertünket tálalni. Rakhatjuk kisméretű üveg, fém, porcelán edénykékbe, tálkákba, amiből vendégeink kikanalazzák, vagy bármilyen más formába, amiből egyszerűen kiborítjuk a tányérra, majd díszítve szervírozzuk ezt a finom csemegét.(A képen látható edény, amibe tálaltam a pudingot, egy 200 ft-os üveg mécsestartó).

Meggyzselé – hozzávalók:

12 dkg meggy, 1 csésze barna cukor, 1 csésze víz, 2 db lapzselatin.

Elkészítése:
A cukrot a vízzel felfőzzük cukorszirupnak. Ha besűrűsödött félrehúzzuk, majd hozzáadjuk a meggyet és 1,5-2 lapzselatint, amit teljesen feloldunk, hűlni hagyjuk, majd a megdermedt puding tetejére öntjük. A teljes dermedésig újra hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat!
ManoChef

Facebook: ManoChef és a bárányfelhők

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!