Pampuska

Pampuska

1.13K
0

A pampuska (ismert még fánk, szalagos fánk néven is) a farsangi időszak jellegzetes étele. A Jászságban hamvazószerda előtti napon ették, a megmaradt pampuskákat pedig cérnára fűzték, és nagypéntekig a padláson tartották.

Pampuska

fánkocska

Készítette admin Közzétéve: június 15, 2016

  A pampuska (ismert még fánk, szalagos fánk néven is) a farsangi időszak jellegzetes étele. A Jászságban hamvazószerda előtti …

  Hozzávalók

  Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. 1 kg lisztet előmelegítünk. A tojásokat és a cukrot jól elkeverjük, az élesztőt beletesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, az 5 dl meleg tejet és a sót. Ezután az egészet kézzel jól kikeverjük. Az 5 dkg vajat háromszor-négyszer mindig csak a tálhoz kenjük, így a tészta apránként leszedegeti. Ha szép hólyagos a tészta, melegen letakarva egy órán át kelesztjük. Ha megkelt, jól meglisztezett nyújtódeszkára öntjük, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva hagyjuk. Kevés olajban vagy zsírban sütjük, hogy szalagos legyen. Az egyik oldalát mindig fedő alatt sütjük. Cukrozva tálaljuk.


  LEAVE YOUR COMMENT

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.