Nyulak szigete, avagy Margit megmondja a tutit

NYULAK-SZIGETE-indexA bevásárlóközpont bejáratánál kissé feltorlódott a tömeg. Megadóan sodródtam befelé az árral, amikor valaki hirtelen megrántotta a kabátomat. Meglepődni és hátrafordulni se volt időm, mert azonnal nyakamba ugrott támadóm, Margit.

 

Margitot egy tanév erejéig sodorta mellém az élet és az osztályfőnök. Csöppet sem látszott megilletődöttnek, mikor az új tanév első óráján a tanárnő bemutatta nekünk. Az új lány sok-sok szeplővel és széles mosollyal az arcán huppant le mellém a padba. A tanulás nem volt az erőssége, de vicces volt vele az élet. Mindenhez hozzáfűzött valamit, mindenről eszébe jutott valami őrületesen fontos dolog, amit azonnal meg kellett osztania a környezetével, vagyis többnyire velem. Margitnak köszönhetem azt a képességemet, hogy kétfelé is tudok figyelni, mert az órákon is szinte állandóan csacsogott. Úgy képzeltem, hogy álmában is beszél.

 

Most, sok-sok év után ugyanaz a régi, szeplős mosoly ragyogott az arcán. A beszélőkéje se romlott el, és a következő fél órában részletesen beszámolt az elmúlt húsz év fontos, nem fontos és szóra sem érdemes eseményeiről. Végre eljutottunk időben napjainkig, térben pedig a bevásárlóközpont közepéig. Éppen megegyeztünk abban, hogy a közelgő húsvét csalhatatlan jele, hogy nő az egy főre eső nyulak száma a kirakatokban, amikor majdnem nekünk jött egy errefelé szokatlan tárgy: egy hatalmas sárgarépa.

 

Pontosabban egy répaházikó.

 

REPAHAZIKO

A húsvéti dekoráció kellős közepébe csöppentünk, amit éppen szorgos kezek állítottak össze a gyerekek számára. Mennyi sárgarépa, és mennyi nyúl! Egymásra néztünk, és máris fülig ért a szánk. Pontosan tudtuk, mire gondol a másik: a „nyulak szigetére”!

Margithoz ugyanis a sok beszéden kívül elválaszthatatlanul hozzátartozott a tízóraira becsomagolt sárgarépa is. Ha éppen nem beszélt, akkor sárgarépát majszolt, mert a sárgarépa olyan egészséges, hogy mindenre jó. Ezek után szinte természetes volt, hogy a IV. Béláról, az ő lányáról, Árpád-házi Szent Margitról, valamint a Nyulak szigetéről szóló óra végére már kétszer körbejárt a cetli az osztályban, hogy mostantól Margit padja a „nyulak szigete”. Attól kezdve a szünetekben a fél osztály ott nyomorgott a „nyulak szigetén”, és hallgatta, amint Margit megmondja a tutit.

 

Fölösleges megkérdeznem, hogy még mindig szereti-e a répát, hiszen máris, megint megmondja a tutit: ma is a kedvenc fűszeres répakrém-levesét főzi, amit nekem is feltétlenül el kell készítenem, sőt, a receptet minél több embernek tovább kell adnom.

Margitnak nem lehet ellenállni, ezt tapasztalatból tudom. Ma este tehát – a közelgő húsvét és Margit tiszteletére – fűszeres répakrém-levest főzök. Megígértem, hogy közhírré teszem, elküldöm tehát mindenkinek, akit ismerek, és annak is, akit nem.  Holnapra legalább a fél Európának tudnia kell, hogy milyen is a Margit-féle répakrém-leves.

 

4 adag leveshez szükségünk lesz:

  • nagyjából 50 dkg sárgarépára,
  • 1 közepes nagyságú burgonyára,
  • 1 fej vöröshagymára,
  • egy evőkanálnyi vajra,
  • fűszerekre: sóra vagy ételízesítőre, borsra, őrölt szerecsendióra
  • és vízre, természetesen.

 

NYULAK SZIGETE REPALEVESA zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. (A hagyma külső héját gyűjtsük össze a húsvéti tojások festéséhez. Erre hamarosan sort kerítünk!)

A vajon megfuttatjuk a vékonyra szeletelt répát, majd a felkockázott hagymát is hozzáadjuk. Személyenként egy bögrényi vízzel felöntjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha akad némi maradék húsleves a hűtőben, használjuk fel bátran.  Végül az apróra vágott burgonyát is hozzáadjuk, és készre főzzük. Utolsó lépésként összeturmixoljuk. Tálaláskor egy kevés tejszínnel dekoráljuk. Pirított kenyérkocka illik mellé. A húsevők hálásak lesznek a zsírjára sütött baconért is.

 

Margit szerint a krémleves lényege az, hogy gyorsan elkészül, jóllakik az ember tőle, és persze, egészséges is. Én még azt is hozzátenném, hogy gyakorlatilag elronthatatlanul egyszerű.

Igaza van Margitnak.  A sárgarépa – akár leves, akár nem – tényleg tuti.

Lehet, hogy mellékhatásként a beszédkészséget is fejleszti?

Véleményét szívesen várjuk!