Nyári forralt bor

jeg_leadForralt bor nyáron? Ki hallott már ilyet? Ráadásul az előző cikkben arról volt szó, hogy folytatjuk a jeges témát. Joggal kérdezhetik, hogy akkor hogy jön ide a forralt bor? Mindjárt kiderül. Addig is ki kér egy kis forralt bort a rekkenő nyári hőségben? Senki? Majd meglátjuk…

A forralt borról ugyebár a tél jut eszünkbe, az pedig még elég távolinak tűnik így a nyár közepén. Pedig egyébként imádjuk a forralt bort, ahhoz kétség nem fér. Akkor hát miért is mondanánk le a saját receptúránk szerint fűszerezett kedvenc borunkról, csupáncsak azért, mert 30 fokot mutat a hőmérő? Készítsünk az évszakhoz illő forralt bort!

Hogy hogyan?

Azonnal elmondom.

Előbb azonban tegyünk egy kis kitérőt: készítsünk cukorszirupot.

A cukorszirup tulajdonképpen sűrű cukoroldat, amelynek töménysége a hozzáadott cukor mennyiségétől függ. A cukrot így, folyékony halmazállapotban nagyon egyszerűen használhatjuk a nyáron érthető módon népszerű hideg italok, limonádék, könnyű alkoholos, illetve alkoholmentes koktélok elkészítéséhez.  Könnyen adagolható, és a cukor biztosan nem fog ropogni a fogunk alatt. Egyszerre nagyobb adagot készítsünk, és a felhasználásig tároljuk hűtőben.

A cukorszirup készítése nagyon egyszerű: egy liter vízhez adjunk 80 dkg kristálycukrot, és kevergetve forraljuk fel. (A képződött habot szedjük le.) Főzzük a cukor teljes feloldódásáig, majd hűtsük le. Töltsük üvegekbe, és tegyük a hűtőbe.

Az édes kitérő után folytassuk jeges túránkat, készítsük el végre a nyári, jeges forralt borunkat!

 

jegBoros-gyümölcsös jégkása

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, fél dl cukorszirup, fél mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg, egy csipetnyi chilipor, egy darabka citromhéj (ez el is maradhat), 15 dkg meggy (esetleg más, lehetőleg piros gyümölcs: málna, ribizli).

A szegfűszeget elkeverjük a cukorszirupban, és a citromhéjat is beletéve egyet forralunk rajta. (Nem kell főzni.) A citromhéjat kivesszük. A szirupba beleöntjük a bort, és még melegen hozzáadjuk a csipetnyi chilit is, ami pikáns ízt ad a jégkásának, de ezt el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük a csípős ízt. Amíg a boros keverék kihűlik, a megtisztított gyümölcsöt összeturmixoljuk. Végül keverjük a gyümölcspüréhez az ízesített bort, és tegyük a mélyhűtőbe. Figyeljünk arra, hogy éppen megfelelő állagú legyen, ezért időnként kevergessük meg.  Tálaljuk hosszú üvegpohárban, szívószállal.

Bár nem erről a jégkásáról szól a mondóka, mármint hogy „gyerek kezébe nem való”, de ez a jégkása – hasonlóan az egyéb alkoholtartalmú italokhoz, limonádékhoz – tényleg nem gyerekek számára készült. Természetesen kizárólag gyümölcsöt adva a cukorsziruphoz, alkoholmentes változatban is elkészíthetjük, gyermekeink nagy örömére. A házi készítésű jégkása, avagy hókristály – ki hogy ismeri – színét és ízét biztosan nem a mesterséges színezékek és ízesítők adják. Adhatjuk fagyiszerűen (fagyiskanállal gombócolva) is, akkor hagyjuk kicsit jobban megfagyni. A különféle gyümölcsös rétegeket váltogatva gyönyörű, színes és egészséges nyári szomjoltó finomságot kapunk.

Mondtam, hogy nem eszik olyan forrón a (jég)kását, illetve nem isszák olyan forrón a forralt bort.

Ugye, hogy ebben a formában jöhet a forralt bor nyáron is?

 

Simonyi Szabó Judit

Véleményét szívesen várjuk!