NoCarb – A konjak

nck_leadBeszéljünk ma erről a fantasztikus tulajdonságokkal bíró növényről – a konjakról.

A konjac egy cserjeszerű növény, amelynek a gumójából –melynek súlya átlagosan 4 kg – készült lisztet és ételeket a japán konyha már 2000 éve használja.

Napjainkban is a japán konyha szerves részét képezi, és naponta szerepel a családok étrendjében. Süteményekben, palacsintákban, gyümölcszselékben, ételek sűrítésére, különböző száraz és konyhakész tészták formájában jelen van a családok asztalán és a boltok polcain egyaránt. Mégis a konjak szinte ismeretlen a nyugati világban, holott Ázsiában népszerűsége hasonló a rizsével, Dél-Koreában a krumpliéval.

Napjainkban a nyugati világ is kezdi felfedezni ezt a növényt és a belőle készült ételeket – következményként ma már hihetetlen népszerűségnek örvend szerte az egész világon.

Konjak gumó termesztése – liszt gyártása:

A konjak növény termesztésénél a termelők rendkívül szigorúan figyelnek arra, hogy a hely ahol az ültetvény van, minél messzebb legyen a civilizációtól. Mivel ez a cserje a hegyvidéken honos, a legtöbb ültetvény ezért messze, elzárva a szennyeződésektől és utaktól található. Az ilyen körülmények közt termelt gumóból készült liszt nedvmegkötő képessége akár a saját súlyának a háromszázszorosa is lehet. Minél tisztább körülmények közt termelték annál nagyobb a nedvmegkötő képesség. A lehető legjobb minőség elérése céljából a gumókat frissen szedik, erőteljesen megmossák, majd hámozzák. Az így előkészített gumót kiszárítják, majd őrlik.

A konjak lisztből készült tészta – NoCarb Noodle, rendkívül sokoldalúan elkészíthető és szinte minden szempontból megfelel akár a klasszikus olasz tésztának is, de annak minden hátrányos tulajdonsága nélkül:

  1. nem tartalmaz szénhidrátot,
  2. gluténmentes
  3. gyakorlatilag nullakalóriás
  4. természetes, hosszantartó teltségérzetet ad a vízben oldódó rostoknak köszönhetően
  5. egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai – koleszterincsökkentő, emésztést elősegítő, székrekedés gátló, stb.

 nck

Vissza a bloghoz

NoCarb

Véleményét szívesen várjuk!