Múzsa és KocsonyaKörtefa

korte_leadTe a haláltól félsz, én az élettől. Téged a halál csalt lépre, engem meg az élet tépázott meg. Tovább »

Senkibajnok

senki_leadAmikor egy feladatra nincsen senki, akkor tudom, hogy rólam van szó. Nekem kell menni. Ilyenkor én vagyok a senki, aki mégiscsak van, aki megy, és megteszi. Tovább »

Vissza az oldal tetejére ∆ ∆ ∆Rend 5

rend_leadAkkor kerestem meg a tüzet a tó fenekén, amikor már nem volt hová mennem, és már semmit a világon nem tehettem. Annak a tűznek a földi mását raktam meg, az lett az életem közepe. Tovább »

Tükörkapu Apa-Fiú 6

tuk_leadAz Atyai férfi mind a kétszer úgy lépett ki a világból, hogy előtte megelégelte a saját visszaéléseit, megbánta, hogy nem adta oda magát senkinek, semminek, és végül úgy halt meg, mint a Fiú: a szenvedését mindenkiért felajánlotta. Tovább »

Tükörkapu – Apa-Fiú 5

af_leadNincsen olyan, hogy valamelyik minőség teljesen eltűnik egy időre. Vagy, hogy megszűnik. Tovább »

Tükörkapu – Apa-Fiú 4

vtAz az iszonyú az Atyai férfiban, ahogy magához köt. Ő az igazság egyedüli birtokosa, és ezért vele kell, hogy maradjak, és szolgálnom kell, különben belehullok a semmibe őszerinte. Tovább »

Tükörkapu – Rend 4

fire_leadA rend közepe az eleven tűz. Nem tudom, hogy van-e többféle rend, de az én rendem közepe biztosan az. Ahol a tűz ég, ott nem maradhat meg semmi, ami fölösleges, és semmi, ami nem mozgékony, átjárható. Tovább »

Tükörkapu – Apa-Fiú 3

erd_leadNincs még vége.
Egy árulkodó mondat a medencébe hullott romokról: ez voltam én egykor. Tovább »

Tükörkapu – Rend 3

rend_leadAmikor megtaláltam a tüzet a tó fenekén, megértettem azt, hogy elolthatnám, de nem szabad eloltanom, mert akkor elpusztítalak, és sohasem kapom meg, amire vágyom. Tovább »

Tükörkapu – Apa-Fiú 2

af_leadMár nem tudom, hogy az alkotáshoz tényleg kellett-e előbb az Atya minősége, vagy inkább csak korlát lett végül, és időhúzás, elavult praxis. Gyávaság. Tovább »

Tükörkapu – Rend2

fireMire hazaértem, szétmászott a kályhacső. Fekete füst terjengett a szobában. A fotelben aludt a kutya. Hetek óta éreztem, hogy valami rossz szándék ólálkodik körülötte. Tovább »

Tükörkapu – Rend

rend_lead_A tél közepére minden eszköz, ami a házban volt, leállt. A botmixer kezdte, aztán a mosógép, a hajszárító, a hűtő, a gázkazán, a rádió, a számítógép, a tv. A számítógépet megcsináltattam, a többit nem. Tovább »

Tükörkapu – Apa-Fiú

apa_leadA kettőt mindig egy harmadik adja össze. Tovább »

Tükörkapu – Tükör

mirr_leadValaki összelegóz magának a tükörben. Tudja, hová nyúljon izmokért, ívekért, tincsekért, vad pillantásért, nőstény illatért. Tovább »

A rend

szob_leadAmit rendnek gondolunk, beszédes, és arca van. Kibeszéli a szoba, a konyha, a kamra, a kert is, hogyan teremtettek rendet bennük. Tovább »

Tükörkapu – Hó

snowA nővéreim, akik felneveltek téged, azt hitték, hogy végleg megszöktél tőlünk, a dombtetőn álló magányos villából, ahol a három vénkisasszony élt. Tovább »

Tükörkapu – Tűz

fire_leadA tűz. A tűznek minden kell. Oda kell érte adni mindent. Tovább »

Állat

allatAmikor békét kötöttem az árnyékommal, nem múlt el több, egy vagy két nap, és reggel feltartotta a fejét a fényességbe egy állat, boldog volt és teljes, örült, hogy visszaballaghat a teremtőjéhez, és tudta, hogy meghal. Tovább »

Tükörkapu

tuk_leadHiányos lettem. Hiányzik egy jókora darab belőlem, el van tagadva, ki van takarva. Nincs meg a szimmetria. Tovább »

Tükörkapu – ismét

barAkkor most beléphetek abba a zónába, ami tükör vakfoltjában van. Nem fogom elfordítani a fejemet, akármit is látok ott. Nyárfák itt is, mint a kapu túloldalán, gyér fű, kavicsok, és egy tompa, ütemes zaj. Néha gyorsul, néha megakad. Tovább »

Tükörkapu

kod_leadNéha látni lehetett, mi zajlik a kapun túl. Hajnalra szétoszlott odaát egy nagy bánat. Vakító fehér ég, józan ragyogás töltötte be helyette a képmezőt. Tovább »

Vastag szél

szel_leadVastag szél hajtott előre a tájon, ahol nem alszanak bele az életükbe az emberek, mert tudják, hogy megkaphatják, amire vágynak. Tovább »

Az egyik hallgat

malna_leadAz egyik hallgat, a másik csak hajtogatja egyre türelmetlenebbül, hogy nem elég. Mi nem elég? Az eszed tokja nem elég, tudod. De valami tényleg nem jó, mert alig bírok felkelni. Tovább »

Látom már…

pipacsos_leadLátom már, hogyan is volt ez. Kellett valaki, aki hisz a rejtőzködésben és az el nem fogadásban. Más eldobta volna ezt a pakkot az első útszéli árokban. Csak az vihette idáig hűségesen, aki úgy volt sebzett, mint én. Tovább »

Árva fiú

Volt egyszer egy árva fiú. Megkérdeztem tőle, mi a legnagyobb kincse. És akkor azt elkértem. Tovább »

Vissza az oldal tetejére ∆ ∆ ∆Újra Csípős fesztivál Nagymaroson a termelői piacon!

P1Augusztus 30-án szombaton a Nagymarosi termelői piacon a II. Nagymarosi Csípős Fesztiválon reggel nyolctól 12 óráig az árusok csípős ételeket kínálnak, Tovább »

Bevenni Stockholmot hallal, malaccal

Molnár Gábor halMolnár Gábor nyerte a Bocuse d’or magyar döntőjét Tovább »

Nagymarosi Csípős Fesztivál

papr_leadCsípős paprikát termesztők és kedvelők találkozója
2013. augusztus 31-én a termelői piacon, Nagymaros, Fő tér Tovább »

Permakultúra kurzus októberben

perma_leadHosszú hétvége a permakultúra jegyében Kismaroson és Nagymaroson Tovább »

Vissza az oldal tetejére ∆ ∆ ∆Aranypontyok és csokitölcsérek

cs1Tulajdonképpen a Rétimajori Halászcsárdába vittek minket a szokásos study touros busszal. És ott volt Novics György negyvennyolcszoros halászléfőző bajnok, és hiába, hogy a Velencei tó közelében voltunk, de mégis jó, ismerős volt a halászléje íze,

Tovább »

És nem sütök több csalános pogácsát

pog_leadJúlius volt akkor is, amikor az első két tepsi csalános pogácsát megsütöttem. Elromlott a fűnyíró, hetekig folyton esett az eső, és ez lett. Semmi más a kertben a szilvafán meg bodzabokron kívül, csak a csalán.

Tovább »

A Gyulai Kolbász Színház bemutatja

Ko1Igen, van ilyen, hogy kolbász színház. Gyulán akkora a kolbászkultusz, hogy még ez is kell.

Tovább »

Szállodai reggelik széltében hosszában

szall_leadHárom éve járom a hazai három-négy-öt csillagos szállodákat. Magyar szállodákban ébredek, magyar szállodai reggeliket falatozok változó étvággyal. Tovább »

Egy pogácsányi vadság

csalan_leadVége a piacnak, üldögélek egy fröccsel a teraszon, és hallgatom, hogy egy férfi azt taglalja, miért furcsa az íze a csalánpogácsámnak. Nem tudja, hogy én sütöttem, hát fesztelenül magyaráz a fülem hallatára a mellette álló nőnek. Tovább »

A csalánpogácsa újabb kalandjai

pog_leadMár látom, hogy nem az a fajta blogger vagyok, aki ontja a recepteket, és akkor boldog, ha minél többen az ő ételeit sütik-főzik. Én minden héten megsütöm a csalánpogácsákat, kiviszem a piacra és eladom. Tovább »

Aki akar csinálni miskulanciát

misk_leadEgy olyan korszakban, amikor egész éven át lehet szinte mindenféle zöldséget, gyümölcsöt kapni, mit jelenthet az, hogy egy saláta tavaszi. Tovább »

Azt a rengeteg ciberét…

cib_leadA szegények konyhája Móricz-művekben

Klasszikussá lett irodalmi művekben számtalanszor szerepelnek mára elfeledett, vagy az ország egyes régióiban máig ismert-főzött ételek, amelyeket másfelé nem ismernek. Mi lehet például a Móricz-novellában szereplő almás étel, milyen lehet a korpacibere (leves), a meggy- vagy a lekvárcibere? Tovább »

Milyen a tavasz íze?

ikrek_leadHúsz éve még tudtuk.

Elkezdtem a tavaszi salátatesztet, és igaz, hogy több kiszemelt helyszínről kóstolás nélkül távoztam, viszont megtudtam, hogy idén miért nem jött a tavasz. Azért nem jött, mert nem várták. Tovább »

A csalánpogácsa kalandjai

csalan_leadA csalánnal eredetileg egészen rossz volt a kapcsolatunk. Ő a szomszéd ház tövéből orvul szétszórta a magvait, amíg én gyanútlanul húztam az igát a szerkesztőségben, vagy iddogáltam a barátaimmal, és elfoglalta a csupa-rózsa, csupa-gyep kertemet. Tovább »

Badacsonyi halderelye receptje

harcsa_leadHarcsaderelye kecskesajttal zöldtésztában

A Halderelyének pompás esélyei vannak –ahogy arról már korábban írtunk– : nagyon hálás terep nyílik meg vele a magyar gasztronómia világában, amit az is jelez, hogy a neves magyar séfek által kreált étel receptje bekerül a vendéglátóipari főiskolák és szakközépiskolák tananyagába. Tovább »

Badacsonyi halderelye, kecskesajttal, zöldtésztában

halderelye_leadavagy megszületett az első magyar régiós étel Tovább »

Vissza az oldal tetejére ∆ ∆ ∆Egyre édesebbek a borok

bor_leadValaha a királyok, előkelők, tehetősek nem a szárazat itták

Panaszkodnak a borászok, hogy egyre több a napsütéses óra, egyre hamarabb érik a szőlő, egyre nehezebb száraz borokat előállítani, mert hamar fölszalad a cukorfok. A magyar köztudatban nagyjából a rendszerváltás óta makacsul az él, hogy a száraz bor elegáns, félédeset csak azok isznak, akik nem értenek hozzá. Tovább »

Vissza az oldal tetejére ∆ ∆ ∆