Moringa levél, az új vegán kincs

Mer1Moringa nemzetségbe tartozó csodafa, a Moringa oleifera többek közt dobverőfa (dobverőre emlékeztető termése miatt) vagy lóretekfa (tormaként fogyasztható gyökerei miatt) néven ismert. Apró leveleivel a piacokon találkozhatunk, de igazi vegán kincsesbánya, mert a moringa tetőtől-talpig hasznosítható, a gyökerétől a terméséig, de igazából a levele a leggazdagabb tápanyagforrás. Energetizáló, lúgosító, gyulladáscsökkentő, hogy csak néhány gyógyhatását említsük. Vegyük hát szemügyre tetőtől-talpig:
A moringa gyökerét sokáig a torma helyett fogyasztották Indiában, de mivel kimutatták, hogy többféle mérgező alkaloidot is tartalmaz, ezért betíltották.
Spenóthoz hasonló leveleit viszont a legtöbb országban zöldségként, salátaként, savanyúságként és fűszerként fogyasztják. A csodafa levele minden alultápláltság elleni programban szerepel, a gyermekeknek porított formában adagolják (a leveleket kiszárítják és összezúzzák), amelyek vitaminban (A, B, C), fehérjében és ásványokban (kalcium, vas) gazdagok. A hajtást és a levelet pedig állattakarmányként, különösen kecskék táplálására használják fel.
Káliumban és kalciumban gazdag virágait leggyakrabban párolva fogyasztják, vagy vajban sütik ki. Magja olaj- és pelyhesítőszer forrás, olajtartalmuk 19-40 % között van. Az oliva olajhoz hasonló olaj palmitin, stearin, dokozén, és olajsavakat tartalmaz. Az olajat étkezési céllal használják, illetve a kozmetika ipar hasznosítja. A magvakból préseléssel kinyert olajkivonás után visszamaradt olajpogácsát szerves trágyaként használják. Magvait mogyoróként fogyasztják Malajziában.
Aki szereti a tormát meg a medvehagymát, annak nagyon be fognak jönni a moringával készült ételek. A bio és reform boltokban porított formában kapható.

Mer2

Tavaszi zöldségekkel töltött palacsinta moringával
Hozzávalók: 200 gr liszt, só, 3 db tojás, 500 ml tej, 200 gr cukorborsó, 300 gr répa, 1 csomag újhagyma, 1 db gyömbér, 50 gr kesudió, 2-3 ek olaj, 150 gr sajt, kókusztej, 160 ml, bors, 2 ek moringapor, 3-4 szál friss koriander

1.Készítsük el a palacsintatésztát a szokásos módon, majd hagyjuk 10 percet állni. Hámozzuk meg a répát, tisztítsuk meg a hagymát meg a cukorborsót. Vágjuk 3-4 cms darabokra. Reszeljük le a gyömbért.
2.Mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül pörköljük meg a kesudiót.
3.Süssük ki a palacsintákat a hagyományos módon. Pároljuk meg 2 evőkanál olajban a répát, a cukorborsót meg a hagymát, a gyömbérrel együtt, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből a zöldségeket és tegyük egy tálba, majd zsiradékba öntsük bele a kókusztejet. 1-2 percig főzzük, majd visszatesszük a serpenyőbe a zöldségeket.
4.Töltsük meg a palacsintákat a zöldségekkel, szórjuk meg a moringa fűszerrel meg a kesudióval. Tekerjük össze a palacsintákat és friss korianderrel díszítve tálaljuk.

A moringafélék (Moringaceae) családjába több, mint egy tucat faj tartozik, legtöbbjük haszonnövény. Őshazájuk Arábia, Afrika (Togo, Benin, Szenegál, Kenya, Tanzánia, Malawi, Niger), Nicaragua, Mexikó, Srí-Lanka, Malajzia és a Fülöp szigetek.

 

– Spajzgirl –

Véleményét szívesen várjuk!