Marie Antoinette a trendi

4_1Alexandre Dumas, a Négy muskétás című könyv világhírű írója, 1200 oldalas szakácskönyvében elragadó humorral számol be Marie Antoinette étkezési szokásairól. Arról, hogy hogyan hozta divatba a rokokó divatszíneihez illő macaronokat, mert Marie Antoinette nemcsak divat diktátor volt,- (soha előtte és utána sem adott ki annyi pénzt királyné ruhára, mint ő, mert Marie Antoinette azt tűzte ki legfőbb céljául, hogy a legelegánsabb francia asszonyként csodálják, nem sikerült neki, mert csak a Franciaország legszebben lépkedő asszonya címig vitte), -de az étkezést is forradalmasította. Uralkodása alatt sok cukrászt, főszakácsot izzasztott meg luxus ízlése miatt.

4_2Még szinte gyerekként, 14 évesen került a francia udvarba, ahol nagyon nehezen barátkozott meg a versailles-i etikettel. 1774 után, azonban, amikor hivatalosan is ő lett Franciaország királynéja már nyíltan kibújt kötelezettségei alól, semmibe véve a gyűlölt versailles-i lakomákat, a francia monarchia dicsőségét hirdető fényes társasággal egyetemben. Legtöbbször jóízűen falatozó férje mellett ülve, a művészileg megkomponált ételeket érintetlenül küldte vissza, hogy a lakoma után saját, privát apartmantjában, szűkebb barátai társaságában étkezhessen, úgymint a király öccseivel, Provence grófjával (XVIII. Lajos) és Artois grófjával (X. Károly), Polignac hercegnével (született Yolande de Polastron,1793), valamint a forradalom alatt később barbár módon legyilkolt Lamballe hercegnével (született Savoyai Mária Lujza carignanói hercegnő, 1749-1792).

A szerencsejátékok mellett Marie Antoinette-nek a színház volt a másik gyengéje, az előadásokra, korán fekvő, frigid férje helyett, a svéd Hans Axel von Fersen gróf kísérte el, akivel később szerelmi viszonyba is keveredett. Marie-t az sem tartotta vissza, hogy férje több ízben bezáratta a palota kapuit, így a királynőnek hajnalig a hintójában kellett dideregnie. Bár kiadásai korántsem voltak olyan csillagászatiak, mint ahogy később megrágalmazták és a “Madame Déficit” gúnynevet ragasztották rá, de a zárkózott, népével soha nem találkozó királynéból a népi agitátorok bűnbakot csináltak, Madame Vétónak nevezték, és ők adták a szájába a hírhedt mondást is: “Ha nincs kenyere a népnek, egyenek kalácsot!”.

4_3 Apropó kalács! Érdekes módon amennyire sokat költött Marie Antoinette ruhákra, ékszerekre és szerencse játékokra, olyan mértéktartó volt az étkezésben. Korabeli hiteles feljegyzések alapján főként a kevésbé extravagáns ételeket kedvelte, mondhatni a mai sztandard szerint is maximálisan egészségesen étkezett. Pl. különösen kedvelte a canapé-t, ami nem a heverőt jelentette, hanem a kenyérszeleteket, amelyekre mintegy fekhelyre az ínyencfalatokat pakolták rá. A krónika írók szerint a főtt vagy sült húsok közül a fürjet, csirkét, borjút részesítette előnyben, párolt zöldségekkel, ezenkívül osztrák származású lévén imádta a leveseket. Alkoholt csak nagyon ritkán fogyasztott, akkoris csak a magyar Villányit vagy a francia Burgundyt, de legtöbbször az alkoholmentes citromlevet választotta üditőként vagy a Ville d’Avrayből hozatott vizet. Délutánonként kedvelt szokása volt, hogy valamilyen édes kekszet limonádéba mártogatva nassolgatta.

A szamár és tehéntejet csak egészségügyi okokból itta. A királytól kapott Kis Trianonban még egyszerűbben étkezett, a reggelije csupán tejből és sajtból valamint egy szelet kenyérből állt. Versaillesban viszont minden reggel kávét vagy forró csokoládét ivott, hozzá egy szelet osztrák kiflit vagy zsömlét evett. Talán ezen szokása miatt akarták neki tulajdonítani később a croissant, de ennek ellentmondanak azok a tények, hogy a croissant-ról a 19. századig egyetlen egy francia szakácskönyv sem tesz említést.

june 2014 009Borjúmáj portói borban párolva
Ez a májétel Mária Antoinette egyik kedvence volt, mely a versailles-i főszakácsa szerint a készítésnél használt vörös bortól kapott elragadó ízt. Íme a recept: a májat sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, lisztben meghempergetjük, majd forró vajban mindkét oldalán kisütjük. A sült májat egy tányérra félre tesszük. A serpenyőbe dobjuk az apróra vágott hagymát, majd ráöntünk egy fél pohár portói bort, néhány percig pároljuk. Amikor az alkohol elpárolgott, a májat visszatesszük és még 2-3 percig együtt főzzük a hagymával, hogy az ízek jól összeérjenek. Burgonyakrokettel, vagy pürével körítve kínáljuk.

Véleményét szívesen várjuk!