Főoldal konyha.tv blog Marcipán házilag

Marcipán házilag

66
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA roppant népszerű édességet otthon is elkészíthetjük.

A marcipán kedvelt édesség, ám legtöbben mégsem fogyasztunk belőle annyit, mint szeretnénk – ugyanis igen drága. Ennek oka, hogy a legképlékenyebb, süteménydíszítésre is alkalmas változat elkészítése hosszas finomítást igényel. Ám ha csupán bonbont akarunk készíteni, vagy a tortánk egyik rétegét helyettesítenénk marcipánnal, egy egyszerűbb változattal otthon is megpróbálkozhatunk.

A marcipánnak három fajtája létezik aszerint, hogy a két alapanyag, a mandula és a cukor milyen arányban található benne. Az egyszeres marcipánban mindkettőből ugyanannyi van, ez a változat kevésbé olvad, ezért sütéshez használják. A hosszas hengereléssel finomított háromszoros marcipán könnyen formázható és vékonyra nyújtható, ezért torták bevonására és dekorációs célokra használják.

Az otthoni marcipánkészítéshez mindössze egy aprítógépre van szükségünk, mivel ez a szerkezet olyan finomra vágja a mandulát, hogy gyúrható masszát készíthetünk belőle, ráadásul ezáltal az ízét is jobban kihozza, mint egy egyszerű daráló. A kész marcipán a már említett felhasználási módokon kívül gyümölcsös töltelékek vagy dzsemek ízesítésére is alkalmas.

Kétszeres marcipán

Hozzávalók:

10 dkg mandula, 20 dkg (por)cukor, esetleg pár csepp mandulaaroma

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElkészítés:

A mandulát és a cukor felét aprítógépbe tesszük, és finomra őröljük. A cukor másik feléből pár evőkanál vízzel szirupot főzünk, és apránként azt is a gépbe töltjük, miközben magas fokozaton keverjük a masszát. Ha nem akar összeállni, egy-két kanál vizet még tehetünk hozzá, de vigyázzunk, ne legyen túl híg, mert akkor nehéz formázni. Pár csepp mandulaaromával is fokozhatjuk a marcipánunk ízét.

Az így készített marcipánunk kiválóan alkalmas bonbonkészítésre. Én most rumba áztatott aszalt szilvát gyúrtam bele, és csokireszelékbe forgattam, de természetesen számos gyümölcs- és alkoholfajta illik hozzá. A külsejét pedig akár csokiba is márthatjuk, vagy meghempergethetjük kakaóporban.

Vigyázzunk, mert a marcipán könnyen kiszárad! Ha nem használjuk fel azonnal, alaposan becsomagolva tároljuk, és vizes kézzel gyúrjuk át, mielőtt dolgozni kezdenénk vele.

Kondor Kata

Vissza a bloghoz

LEAVE YOUR COMMENT

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.