Majdnem-reform süti

sut_wNéha kénytelenek vagyunk alternatív hozzávalókat használni

Mivel a közvetlen környezetemben nincs olyan személy, aki valamilyen ételallergiával küzdene, eddig nem nagyon próbáltam édességeket alternatív hozzávalókból elkészíteni. Persze vannak, akik már akkor is mindent különleges alkotóelemekből sütnek meg, ha nincs is erre különösképpen szükségük, de én nem vagyok ennyire óvatos, és eddig még nem is származott bajom belőle. Kukoricalisztet és –grízt sem azért tartok otthon, hogy kiváltsam vele a búzát, hanem mert kedvelem az ízét egyes ételekben.

Legutóbb azonban jól jött, hogy ennyi minden van kéznél. Egy a túrógombócra halványan emlékeztető süteményt akartam csinálni, amelyben azonban a túrós masszát nem golyó formájában megfőzni, hanem tepsibe nyomkodva kisütni kell. Későn ébredtem csak rá, hogy nincs otthon búzadara, így más megoldáshoz kellett folyamodnom. Korábban süteményekben helyettesítettem már a búzaliszt egy részét kukoricaliszttel, ha nem volt önmagában elég, így most is kukoricadarát tettem a tésztába.

A kész sütemény egészen ízletes lett. Nem mondom, hogy nem érezni rajta a kukoricát, ettől kissé érdesebbnek hat, mintha búzából lenne, ám a túró és a szeder kiválóan érvényesül benne. Ha valaki szeretné, akár a cukrot is ki lehet váltani benne más édesítőanyaggal, akkor már igazi reform-sütemény lesz belőle.

Szedres-túrós szelet

Hozzávalók:
½ kg túró
10 dkg cukor
10 dkg kukoricagríz
2 tojás
25 dkg szeder (a mirelitet kiolvasztás után csöpögtessük le)

Elkészítés:

Dolgozzuk össze a grízt, a cukrot, a túrót és a tojásokat sima masszává. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a grízes keveréket. Oszlassuk el rajta a megtisztított szedret, majd vizes kézzel az egészet finoman nyomkodjuk le. Előmelegített, forró sütőben süssük körülbelül fél óra alatt készre. Ha szilárd, már jó, de az sem árt neki, ha kissé megpirul a széle. Várjuk meg, amíg kihűl, és kockára vagy csíkokra vágva tálaljuk.

Tehetünk bele bármilyen más gyümölcsöt, akár fagyasztottat is, és természetesen maradhatunk az eredeti, búzadarás változat mellett is.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Véleményét szívesen várjuk!