Latte macchiato és milánói makaróni, avagy kulináris orgasmo Milánóban

milano_leadKi ne hallott volna Lombardia tartomány híressé vált termékeiről, a milánói makaróniról, a szalámi Milánóról, az Osso bucco alla milaneséről, vagy a risotto milanese-ről?

Nos, 2012 szeptemberében alkalmam nyílt mindezeket az ételeket a helyszínen is  kipróbálni, köszönet Laura Rivának, aki a divat és az olasz gasztronómia fellegvárába, Milánóba invitált. Laura az EU Bizottság brüsszeli kirendeltségénél dolgozik, poliglott titkárnőként. Idős édesanyja miatt, aki Milánóban él, hetente ingázik Milánó és Brüsszel között.

A felejthetetlen 10 nap első napján, a fekete csokoládéjáról híres Taveggia bárban kezdtük meg gasztronómiai körutunkat, ahol miközben a sötétfekete, sűrű, forró csokoládét szürcsölgettük, hol olaszul, hol magyarul szakértettünk kedvenc ételeinkről és a “Latte Macchiato” (kávé sok-sok tejjel-tejszínnel) hirtelen támadt népszerűségéről. A kávéhoz Laura rendelt egy-egy szelet panettone-t, (könnyű sütemény, kandírozott gyümölccsel és különböző krémmel csokoládé, citrom, mogyoró krémmel megtöltve). Ezenkívül megkóstoltatta velem a habkönnyű, “fogtapadós” torronét is, ezt a nugátkrémmel készült cremonai specialitást, mely méz, cukor, tojásfehérje és mandula hozzáadásával készül.

milano1Tíz nap alatt tíz helyen fordultunk meg. A Bianco bárban, ahol tejeskoktélokat hörpölgettünk, a Bar della Crocettá-ban, a szendvicsrajongók törzshelyén, ahol különböző méretű, formájú és töltelékű szendvicsek állnak a turisták rendelkezésére, majd az Art Nuovo stílusú sikkes Magenta bárban, ami a dúsan megrakott, laktató ételei miatt elsősorban a gazdag milánói körökben kedvelt hely. Itt ízleltem meg az Osso bucco-t polentával (marhalábszár velővel, a polenta, kukorica lisztből készült puliszka) és a tortelli di zucca-t (egy sütőtökkel töltött raviolit, melynek érdekessége, hogy az édes, keserű mandulaízű amaretti kekszet belemorzsolják a sütőtökbe és a Gorgonzola, Grana Padana, vagy Taleggio sajttal megszórva tálalják).

Egyik reggel beugrottunk a Gattulo bárba, ahol friss brióst reggeliztünk, igazi capuccinóval, majd a napot a Viel bárban fejeztük be, amely évszázadok óta a diákok tanyája és arról híres, hogy itt szolgálják fel a legjobb gnocchit pesztóval, mely általában olaj, bazsalikom, fokhagyma és parmezán sajt keveréke.
Amikor a tizedik napon a Brüsszel felé vezető úton összegezni próbáltam a milánói
kulináris körút élményeit, búcsúzáskor Laura a lelkemre kötötte, feltétlenül jegyezzem
le, hogy: 
Lombardiában az olíva olaj helyett mindent vajjal főznek, a risotto-t sáfránnyal fűszerezik, a zöldséglevesbe rizst és bacon szalonnát tesznek, a costoletta-kotlet borjúszeletre sajtot helyeznek, majd tojásba mártják és zsemlemorzsában meghempergetve, forró olajban kisütik (Cordon bleu). A bifsztekre rengeteg borsot szórnak és konyakkal flambírozzák. A vidék legjellegzetesebb bora a Franciacorta (pezsgőszerű vörös és fehér bor), sajtspecialitásuk pedig a Pizzoccheri, melyet hajdinából készítenek.

Spajzgirl

Véleményét szívesen várjuk!