Közeledik a grillszezon

grill_leadNyáron az élet alapjában véve sokkal egyszerűbb, mondhatnánk úgyis, hogy gondtalanabb, mint a többi évszakban. Piknik a szabadban vagy grillparti a kertben, a csillagos ég és a természet adja hozzá a hátteret, meg a táncot járó lángok és a sistergő grillhúsok.

Vagy tábortűz mellett miközben rémtörténetekkel ijesztgetjük egymást, olvasztott marshmallow-t rágcsálhatunk félelem űzőként. Felejtsük el tehát egy kis időre a jól felszerelt konyhánkat és gyorsan keressünk néhány szabadban elkészíthető, finom grill receptet. Hogy megkönnyítsem az utánajárást, csokorba szedtem néhány tavalyi kedvencet, úgymint: grillezett burgonyasaláta, grillezett töltött gomba, tofus brosette, spárgával és brokkolival, grillezett banán, csokis-földimogyorós krémmel.

Nyári burgonyasaláta grill húsokhoz
Hozzávalók: 1 kg főtt burgonya, 3 db piros spanyol paprika, 2 kis cukkini, 7 ek olíva olaj, só, bors, 6 db szárított paradicsom (olajban eltéve), 1 csomag petrezselyemzöld, 3 ek kapri bogyó, 3 ek fekete olajbogyó, 3 ek fehér balzsamecet

1. A héjában majdnem megfőtt burgonyát rátesszük a grillsütő lapjára és 30 percig sütjük.
2. A paprikát kicsumázzuk és hasábokra vágjuk, a cukkinit 1,5 cm-s darabokra szeleteljük. A zöldségeket két külön tányérra tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk. Kézzel egy kicsit átforgatjuk. Ezután grillezzük először a paprikát, amelynek 15-percre van szüksége, majd 5 perc alatt a cukkinit is.
3. A dresszinghez: a szárított paradicsomokat és a kapri bogyót, olajbogyót felvagdossuk, a petrezselymet úgyszintén. Elkészítjük a dresszinget az olíva olajból és a balzsamecetből, ha kell sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a dresszinget a kapribogyós, paradicsomos keverékre.
4. Amikor a burgonyák megsültek, szedjük le a héjukat, vágjuk négyfelé, helyezzük rájuk a grillezett paprikát, cukkinit és öntsük rá a szárított paradicsomos-kapris dresszinget.

 

grillTofusaslik spárgával és brokkolival
Igazi vegetáriánus falat, hozzávalók: 8 db saslik vagy brosette, hurkapálcika, 1 csomag fehér spárga (fél kg), 1 mini brokkoli, 200 g tofu, 2 gerezd fokhagyma, 1 db chili paprika, 2 db rozmaring ág, 8 ek olíva olaj, só, bors, citrom

Tisztítsuk meg a spárgát, vágjuk 3 cm nagyságúra. Szedjük rózsáira a brokkolit, majd főzzük a zöldségeket enyhén sós vízben 3 percig. Vágjuk fel a tofut 1-2 cm szélesre.
2. Szúrjuk fel a pálcikákra a tofut, spárgát, brokkolit stb. ilyen sorrendben.
3. Tisztítsuk meg a fokhagymát és kaparjuk ki a magokat a chili paprikából. Szedjük le a rozmaringleveleket az ágakról és adjuk hozzá feltördelve a 6 ek olíva olajhoz. Ezt a fűszeres olajat öntsük rá a spárgás, tofus pálcikákra. Tegyük rá a grillre, 6-10 perc alatt kész. Citrom gerezdekkel díszítve kínáljuk.

Spenótos fetás töltött gomba
Hozzávalók: 350 g bébispenót, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olíva olaj, só, bors, 50 g fenyőmag, 200 g fetasajt, 4 óriás chamignon, 4 ek olíva olaj

1. Először készítsük el a spenótot. Pároljuk meg a lereszelt fokhagymát, dobjuk rá a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Pörköljük meg a fenyőmagokat egy másik serpenyőben mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül. A fetasajtot morzsoljuk szét a kezünkkel. Szójuk rá a spenótra a fetát a fenyőmaggal együtt. Sózzuk, borsozzuk.
2. Tisztítsuk meg a gombákat, szárítsuk le a konyhatörlővel róluk a vizet és távolítsuk el a szárukat. Töltsük meg a gombafejeket a fetás spenóttal. Tegyük be a grillsütőbe 10-15 percre.

Grillezett banán csokis- földimogyorós krémmel
Hozzávalók: 150 ml szójatejszín, 1 ek agavé vagy juhar szirup, 100 g fekete csoki, 3 ek pörkölt, sós mogyoró durván felaprítva, 4 db érett banán, 3 db menta ág

1. A csoki mogyoró krémhez: a szójás tejszínt édesítsük a juhar sziruppal. Tegyük fel egy lábosban főni, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét. Csökkentsük a hőmérsékletet alatta, majd amikor a csoki megolvadt húzzuk le a rezsóról. Daraboljuk fel a földimogyorót és a háromnegyedét adjuk hozzá a csokikrémhez.
2. A banánokat héjastul helyezzük rá a grillre és kb. 15 percig grillezzük, akkor jó, amikor a héja megbarnul.
3. A mentaleveleket mossuk meg és szárogassuk le róluk a vizet a konyhai papírtörlővel. Tegyük tányérra a banánokat az egyik oldalon húzzuk le róluk a héjat és kenjük rájuk a mogyorókrémet. Mentával és durvára tört mogyoróval megszórva kínáljuk.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!