Kocsonya csodák

kocs_leadA kocsonya minden európai nép konyhájában megtalálható hideg étel. Készítésének első írott receptje Franciaországban maradt fenn a Le Viandier című 1375-re datált receptkönyvben.

A középkorban valószínűleg szerzetesek fedezhették fel véletlenül, hogy amikor a húst vízben túl sokáig főzték a leve pár óra után kocsonyaszerű aszpikká vált. Később rájöttek arra is, hogy az ezzel az eljárással készített húsok tovább frissek maradtak, ugyanis a zselatin légmentesen lezárta és így nem támadták meg a baktériumok. A tartósítás és hűtés technika előtti időkben ez hatalmas szenzációnak számított. A 19. században, Marie-Antoine Carême a “szakácsok királya és a királyok szakácsa” népszerűsítette tovább a chaud froid-ot azaz a forrón főtt-hidegen tálalt ételeket. A szakma szerelmeseként rengetegféle aszpikos ételt talált ki, a húsok mellett hal, zöldség és gyümölcszselés tálakkal kápráztatta el többek között Talleyrant, az angol IV. György királyt, I Sándor orosz cárt, Ferenc Józsefet (a húskocsonyák történelmileg megelőzték a gyümölcs és zöldség kocsonyákat).

A leglátványosabb aszpik-alapú előételek azonban mégsem Franciaországban, hanem Angliában készültek a késő Viktória korban. Nálunk az 50-es években tombolt a hidegtál őrület, a kocsonya tálak mellett a kaszinótojásokat, sonkatekercseket is nagy divat volt aszpikkal bevonni. Az USA-ban napjainkban is igen kedvelt pl. a paradicsomos aszpiktál vagy az édes krémekkel bevont jelly-k. 2000 óta Miskolcon minden évben megrendezik a kocsonya fesztivált. Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává és vásárává nőtt rendezvényen több száz kézműves és gasztronómiai árus vesz részt, s mivel nincs kocsonyafesztivál igazi kocsonya nélkül, ezért a széles körű gasztronómiai kínálatban a kocsonya (meg a béka) is fontos szerepet kap.

Aszpik készítés gyorsan:

Hozzávalók, elkészítés:

8 dl tiszta, hideg vízbe 1 evőkanál Vegetát és 1 db citrom szűrt levét öntjük. Felforraljuk és ruhán átszűrjük. Por vagy lapzselatint keverünk el benne a tasak használati útmutatójában leírt mennyiségben. Ha kihűlt hűtőben tároljuk.

Felhasználható: kockára vágva, formák kibélelésére (smizirozás) hús és töltött készítmények lekenésére (fényezésére) díszítésére. Az aszpikot mindig zsírpapírral fedett szeletelő deszkán daraboljuk vagy formázzuk. A készítésnél ügyeljünk arra, hogy az aszpik szép, tiszta, átlátszó és csillogó legyen.

kocs

 Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!