Kislovag keksz karácsonyra

keksz_leadAz ún. karácsonyi fűszerek egyike az ánizs, amit hozzánk Pannóniába a római katonák hoztak be, s a középkorban már az egyik legkedveltebb fűszerként tartották számon.

Annak ellenére, hogy igazi hazája a Földközi tenger melletti országok, Hollandiában az ánizsnak mindig kiemelt szerepe volt a gyermekek születésekor, ugyanis a holland néphit szerint az ánizs egyrészt a termékenység szimbóluma, másrészt állítólag serkenti a tejképződést, emiatt már a 17. században népszerű szokás volt, hogy az újdonsült szülők vajkrémmel megkent ánizsos keksszel, -hollandul beschuit met muisjes-zel-kétszersült egérkékkel, ajándékozták meg a látogatókat. A hagyomány a mai napig olyan erős, hogy az idősebb testvérkék a baba születése után ánizsos kekszet visznek az óvodába, iskolába társaiknak ajándékba; a boldog apukák pedig a kollégákat kínálják meg vele (Hollandiában a”De Ruijter” nevű cég forgalmazza 1860 óta). Az ánizs igazi szezonja azonban a világ többi részén a karácsony. Ilyenkor november végén kezdik gyártani Mexikóban az ánizsos karácsonyi édességet a champurradot. Az ánizsos sütemények között azonban a legszenzációsabb a német Springerle, magyarra fordítva a kislovag, melyet a középkor óta csodálatos famintás sodrófával készítenek, ánizs és édesgyökér aroma hozzáadásával. Ez a világon egyedinek számító kézműves sütemény 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz, és 3 hónapig is finom, ízletes marad. Az ánizsos kislovagok mellett népszerű még a citromos, mandulás spingerle is. Németországban mézeskalács díszek helyett karácsonykor gyakran ezeket a művészi alkotású spingerléket aggatják fel a fára is.

A Springerle receptje

Hozzávalók a karácsonyi díszhez: 625 gr porcukor, 1/4 l langyosvíz, 900 gr liszt szükséges
a normál springerléhez: 4 db tojás, 500 gr finomított cukor, 500 gr liszt, 1 késhegynyi só, sütőpor, ánizs

Elkészítése: A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a cukot és kb. 10 percig verjük egy robotgépben. A sót a lisztbe keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásokhoz. Jól összedolgozzuk, majd a kész tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. A munkafelületünket vagy a gyúródeszkánkat beszórjuk a sütőporral, végül a tésztát egyenletesre nyújtjuk. Ezután elővesszük a mintás nyújtófát és rányomjuk a kívánt képet, majd minden egyes springerlét egy késsel kivágunk és ráhelyezzük egy ánizzsal beszórt deszkára. A tésztát egy éjszakára a kamrába tesszük száradni.
Másnap egy ecsettel eltávolítjuk a lisztréteget a springerlékről, majd langyos vízzel bekenjük mindegyiket és 1-3 órát ismét állni hagyjuk. Az idő leteltével betoljuk a springerlét a sütőbe és 150 fokon 20 percig sütjük, úgy, hogy 10 perc elteltével 125 fokra emeljük a hőmérsékletet.

keksz

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!