Kedves Popeye!

leadTalán szokatlan egy furcsa beszédű, túlfejlett alkarral rendelkező fickóért rajongani, de Te nem akárki vagy, hanem a híres tengerész, kinek fejében tengernyi az ész: már 84 évvel ezelőtt is tudtad, hogy a karizom átmérője egyenes arányban áll a spenótfogyasztással. Neked sikerült, ami másoknak nem: a kedvedért a gyerekek megették a spenótot.

1929 januárjában bukkantál fel egy kissé lestrapált, öreg tengerész képében, akit megálmodója és megrajzolója, Elzie Crisler Segar csak mellékszereplőnek szánt az akkor már közel tíz éve (1919!) futó, az amerikai újságokban szokásos, tréfás rajzsorozatba, amely az Oyl-család ügyes-bajos dolgairól szólt. Hamarosan olyan népszerű lettél, hogy a képregény – később a rajzfilm – már Rólad, a spenótimádatról és Olive Oyl iránti szerelmedről szólt.

1_nyersanyag2Tudod, ma már ritkán futkosnak az utcán tengerészek, főleg az olyanok, akik konzervdobozból hörpintik fel a spenótot. Pedig a spenót minden rosszindulatú híresztelés ellenére igenis ehető; sőt, azóta kiderült, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban rendkívül gazdag, egészséges zöldség, amely bónuszként lúgosít is.

Arra gondoltam, hogy a sok-sok spenótkonzerv után nem ártana egy kis változatosság. Ezennel meghívlak egy palacsintapartira!

2_zoldpalacsinta1Popeye zöld palacsintája (ebből a mennyiségből kb. 12 palacsinta lesz)

– 20 dkg liszt
– 10 dkg parajpüré (frissen készített, vagy mirelit)
– 1 tojás
– 2-3 dl tej (a hígításhoz szükség szerint szódavíz, esetleg víz)
– fél mokkáskanálnyi ételízesítő és egy csipet bors
– 1 evőkanálnyi olaj a tésztába, valamint olaj a sütéshez.
– A töltelékhez bacon, sajt, párolt vegyes zöldség ízlés szerint, a tetejére sajt.

A hozzávalókat kézi vagy elektromos habverővel csomómentesre keverjük. Adjunk hozzá annyi szódavizet, hogy zöld palacsintatésztánk sűrűn folyós legyen. Ne pihentessük, hanem finoman kiolajozott palacsintasütőben süssük ki azonnal, így könnyű és csodaszép zöld palacsintákat kapunk. A töltelékhez pároljuk meg a zöldséget, süssük zsírjára a bacont. A palacsintát szórjuk meg reszelt sajttal, kanalazzuk rá a zöldséget és a bacont, majd göngyöljük fel. Tűzálló tálban vagy tepsin melegítsük át a töltött palacsintákat, végül olvasszunk rá sajtot.

3_keszen1Kedves Popeye! Remélem, a spenót ebben a formában is ízlik. Nézz be néha az oldalra, itt mindig találsz valami kedvedre való zöldséget…

 

Simonyi Szabó Judit

Véleményét szívesen várjuk!