Károly-napi szarvaspörkölt

OLYMPUS DIGITAL CAMERAItt vagyunk az Advent kellős közepén, lassan Karácsony és borongósak a napok, esténként már fagy, de mégse ide illő recepttel jönnék. Vidám novemberi napsütéses, bográcsozós történettel szolgálnék ma. Aznap igazi vénasszonyok nyara volt, jó újraélni a fotók és a recept alapján ezt a napot.

A mi családunk igazi “olasz” család a népességet és a vidámságot (néha a hangzavart) tekintve és a családi események ezért is olyan fontosak, mert ilyenkor a minden korosztály együtt lehet, nem volt ez másképp Károly nap alkalmával sem. (Nálunk duplán, mert Édesapám s öcsém is Károly, sőt másnap Imre nap van.) Már vártuk, hogy Édesapa főzzön, ez minden évben így van hagyományosan ez a program. Az Ő filozófiája a minőségi alapanyagok + szeretet+ mindennek megadni a módját és így finom végeredményhez jutunk. Szerintem tőle és a korosztályától sokat lehetne tanulni, “slow life” területén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA mozgalom Olaszországból indult útjára, egy a McDonald’s étterem ellen tiltakozó civil kezdeményezésből.

A slow life-mozgalom a kezdet kezdetén a gyorséttermi étkezési stílusnak intett megálljt, helyette a hagyományos ízeket, a helyi gasztronómia elsőbbségét hirdette.

Az értelmiségi aktivisták spontán megnyilvánulása azonban az idő előrehaladtával folyamatosan kapott egyre mélyebb értelmet, így mára a fő üzenete az, hogy „Fékezz! Élj tartalmasabb életet!”

Igazi művész ember, szereti a szépet, a finomat és szeret időt hagyni a dolgoknak, nem siettetni, hiszen így tud beérni, kiforrni magától. Különben Ő Németh László díjas pedagógus, biológia- rajz és művészettörténet tanár (mentálhigiénés szakember is).

Recept:

Végy 4-5  közepes fej hagymát, egyenletesen kockázd fel és 2 púpos kanál mangalica zsíron aranybarnára pirítsd le. A parázsról levéve a bográcsot kb. 2 evőkanál házi pirospaprikát  és 1 evőkanál házi paradicsomsűrítményt (Édesanya befőzése) keverj a hagymához. Ezután 3 kg felkockázott, megtisztított szarvas húst keverj hozzá és kis lángú tűzre tedd vissza fedővel. A gyakori kevergetésről ne feledkezz meg. Körülbelül egy óra múlva 4-5 gerezd foghagymát reszelj bele egy kevés darált bors társaságában és ízlés szerint sót is tehetsz már rá. A következő óra vége felé kb. 3-4 dl jó minőségű sűrű vörös borral (ezt Rád bízom, kedves Olvasó, ha teheted végy helyit) öntsd nyakon, és még negyed órát főzd. Egy kávéskanál cukor még jobban kihozza az ízeket (édes sütiknél meg sót adunk hozzá, ezzel kiemelve az édes ízt)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHa nincs ennyi időd a főzésre és van jó minőségű parafa dugód, úgy fél óra főzés után dobd a pörköltbe és a következő fél óra végén tálalhatsz.

Mi nokedlivel és csemege uborkával szeretjük.

A vadhúst vadászismerőstől, vagy a helyi hentestől érdemes beszerezni.

Jó étvágyat!

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!