Karamellizált körtetorta mangosztánnal és rambutánnal

tort_leadBelgiumban és Franciaországban töltve a “kellemes ünnepeket” ismét felfedeztem néhány különlegességet. Megkóstolva azokat csak el kellett engedni a fantáziámat, hogy megszülessen néhány finom étel.

A rambután, vagy a hamis licsi Délkelet-Ázsiában honos. Hosszú, puha tüskében végződő burok borítja, innen kapta a nevét, mert a rambut indonéz nyelven tüskést jelent. A gyümölcs magköpenye a Távol-Keleten nagyra becsült csemege nyersen és kompótként egyaránt. Indonéziában az egyik legnépszerűbb gyümölcs.

A mangosztán viszont Thaiföldről származik és már régóta ismert gyógyhatásáról. Egy ősi legenda szerint, Buddha fedezte fel, amikor napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosztánt és az embereknek adományozta. Az ázsiai emberek ezért nevezik gyakran az istenek gyümölcsének. A mangosztánról még annyit, hogy az egzotikus gyümölcsök közül talán az egyik legízletesebb. Délkelet-Ázsia, Afrika és Amerika trópusi síkságain 20 méter magas fákon terem, de szelíd változatait gyümölcsösökbe és kertekbe is szívesen ültetik Thaiföldön. A növény “ultra-trópusi”, rendkívül érzékeny, ezért saját éghajlatán kívül kevés helyen sikerül termeszteni.
A fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni. A szezonja májustól-szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem. Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le. A gyümölcs a mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja viszont bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk benne, közepükön egy-egy maggal. A gyümölcs húsa bő levű, édes egy mag van benne.
A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is lehet hasznosítani, pl bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra. A sok gyógyhatása között, -(ami ha érdekel valakit nézze meg az interneten)- a legfontosabb, hogy megakadályozza a kiszáradást.

Karamellizált körtetorta mangosztánnal és rambutánnal

Hozzávalók:

3 db érett körte, meghámozva és felszeletelve, 150 g liszt, 150 g cukor, 1 ek sütőpor, 30 g kukorica keményítő, 1 csipet só, 90 g + 1 ek vaj, 3 tojás, porcukor, szójás tejszín

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Adjuk hozzá a cukrot a tojás sárgájához és keverjük össze a felvert fehérjével. Vegyítsük össze a keményítőt, a lisztet, meg a sót és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásos keveréket a lisztes keverékhez, végül adjuk hozzá a vajat is. A jól összedolgozott tészta alapot öntsük bele egy kerek vajjal kikent 24 cm-es tortaformába. Hámozzuk meg a körtéket és vágjuk azokat hosszában, szép, vékony szeletekre. Helyezzük rá a tészta tetejére (nem baj, ha lesüllyed). Toljuk be a tortát a sütőbe és süssük max. 30 percig. Amikor kihűlt szórjuk meg porcukorral és egy gázpisztollyal karamellizáljuk a tetején a cukrot. Verjük fel a szójás tejszínt, ízesítsük egy kevés vaníliás cukorral, majd tisztítsuk meg a gyümölcsöket és azzal körítve tálaljuk a körtetortát.

Spajzgirl

tort

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!