Jé, jégkorszak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Én már kezdem unni ezt a jégkorszakizét” – mondja az ismert rajzfilmben Sid, a kissé lökött, bőbeszédű lajhár társainak, Manfrédnak, a mammutnak (magyar hangja bloggerünk, Szabó Sipos Barnabás) és Diegonak, a kardfogú tigrisnek. Ugye, mi még nem unjuk ezt a jégkorszakizét?

A rekkenő nyári melegben néha bizony jólesne egy kis jégkorszak, de legalábbis egy hideg ital. Sidnek, Manfrédnak és Diegonak nem kellett messzire mennie egy kis jégért, ha éppen jeges teára támadt kedve. Manapság nekünk magunknak kell gondoskodnunk egy kis jégkorszakról – ennek legegyszerűbb módja, ha jégkockát készítünk.

Ez ma már gyerekjáték, hiszen minden háztartásban van hűtőszekrény, és sokféle jégkocka-készítő formát lehet kapni. De nem volt ez mindig így. Évszázadokon át használtak jeget hűtésre úgy, hogy a télen természetes úton képződött jeget jól szigetelt jégvermekben tárolták a felhasználásig. Innen származik a mondás, hogy hideg van, mint a jégveremben.

Jégkockát szinte bármilyen folyadékból készíthetünk: teából, hígított citromléből, gyümölcsléből, kávéból, borból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASzeretem a kávét télen, nyáron, hidegen, melegen, hosszún, röviden. A hozzám hasonló kávéfüggők figyelmébe ajánlom az egyszerű, otthoni jeges kávé készítését. Amint beköszönt a nyár, laza kávét lefagyasztva kávé-jégkockát készítek; aztán már csak arra kell ügyelnem, hogy a mélyhűtőből ne fogyjon ki a készlet. A frissen lefőzött, reggeli kávét a kávés jégkockával lehűtve jól indul a nap. Azért nem árt, ha van mellé valami szénhidrát is, például saját készítésű kókuszgolyó…

Mindig van a mélyhűtőmben teából (fekete-, zöld- vagy gyümölcstea) készült jégkocka is, így bármikor valódi, adalék és színezék nélküli jeges teát tudok a poharakba varázsolni. Természetesen jégkockává átlényegült gyümölcslé is van a fagyasztóban: a gyümölcsös limonádéba a megfelelő jégkocka kerül. Még egy kis trükk: az apróbb szemű gyümölcsöket (ribizli, málna, meggy) egészben, a nagyobbakat (például sárgabarack) felkockázva fagyasztom le, és jégkockaként adom a rostos gyümölcsléhez. Borból akkor készítek jégkockát, ha vendégeket várok.

Engedjük szabadon szárnyalni a fantáziánkat jégkocka ügyben, készítsünk többfélét, hiszen a nyár alapvető kellékei a szomjoltó, hideg italok – természetesen saját gyártású jégkockával.

Ahogy mondani szokás, maradjanak velünk, hiszen hamarosan folytatjuk jeges túránkat…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Simonyi Szabó Judit

Véleményét szívesen várjuk!