Japán szójabab ünnep Münchenben

japan_indexA nattó a japánok egyik nemzeti étele. Maga a szó nyers szójababot jelent, amelyen egy baktériumfaj a bacillus nattotenyészik. Amikor a kifejlett baktérium megpuhítja a szójababot egy fura,ragadós szövettel vonja be, ettől különlegesen jóízű lesz az étel. A felfedezése egy ismert japán legenda szerint a 11. században élt Minamoto no Josiie híres szamuráj nevéhez fűződik, aki amikor éppen Ósúba tartott, út közben Mito környékén megállt pihenni és ekkor vette észre a lovának táplálékként szánt szalmán lévő erjedt főtt babot. Josiie megkóstolta és annyira ízlett neki, hogy megparancsolta alattvalóinak, hogy tanulmányozzák ezt a furcsa ételt. Később jelentős fehérje forrás lett a többszáz évig tartó harcok ideje alatt.

A 20. század elejétől a nattó aztán annyira közkedveltté vált, hogy a japánok reggelihez a rizs, miszo-leves és savanyúságok mellé is elkezdték fogyasztani, de persze akkor már a tiszta tenyésztésből származó, higiénikus nattót ették. Azóta minden évben megtartják a fermentált szójabab, alias nattó napot, amelynek dátumát július 10-ére tették, azért, mert a japán hetes (nana) és tizes () szavak összeadása pont a “nattó”szót adja ki.

Yakitori don
Münchenben működik egy japán iskola, circa 600 diákkal, melynek vezetősége a japán nagykövetség bevonásával idestova már 24. éve, minden év július 3. hetében megrendezi a natto fesztivált. A színhely a paradicsomi állapotokban leledző Angol kert, ahol a Moll folyó nemcsak a privát tea ceremóniák megtartására ideális színhely, de kiváló terep az ikebana kiállításra, különböző harci sportok és zenei (dobszólók, kórusok, szóló énekesek) fellépések megtartására.

Tömegeket vonz a manga jelmezesek felvonulása, na meg a japán látványkonyha. A japán konyhaművészet remekei közül ezúttal a yakitorira éheztem meg, ami egy japán típusú marinádozott csirkéből vagy csirke belsőségekből készülő grillezett hús, bambusznyársra húzzák fel majd szén fölött megsütik. Japánban rengeteg féleképpen tudják elkészíteni, s aszerint, hogy a csirke melyik részét használják fel hozzá változik meg a neve:

bab

 • momo-csirke comb
 • tsukune csirke fasírt
 • (tori)kawa ropogósra grillezett csirke bőr
 • tebasaki, csirke szárny
 • bonjiri  csirke hátsó
 • shiro-csirke vékonybél
 • nankotsu- csirke porc
 • hāto vagy kokoro csirke szív
 • rebā máj
 • sunagimo vagy zuri- zúza
 • toriniku mindenféle fehérhús nyárson sütve

Legtöbbször előzetesen az ún. tare szószban marinádozzák a húst majd a szószból kivéve kisütik (a tare egy édes, sűrűre főzött szója szósz változat, miszo pasztával (leveskocka), ecettel és natto hozzáadásával készül) és utólag adják hozzá a szószt. Sok helyen jobban kedvelik hozzá a ponzut, ami egy citrus alapú szójaszósz (mirinből, rizsecetből, tonhal pelyhekből és alga + citrus gyümölcs levének a hozzáadásával).

Japánban különben minden valamirevaló yakitori séfnek megvan a kedvenc szósz variánsa (Szapporóban a yuzus citrus gyümölcsös szósz ízlett a legjobban). A büfé kínálat szemrevételezése után ezúttal a választásom a gyömbértől illatozó, fokhagyma és rizsecet keverékében marinádozott torinukura esett, amit rizzsel és nattóval szolgáltak fel. Tegnap a férjem kérésére itthon is elkészítettem ayakitori dont vacsorára és mondhatom, hogy natto nélkül is nagyon finom volt.

Hozzávalók:

 • fél kg csirke mellfilé vagy fél csirke bőröstül
 • 2 dkg gyömbér
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 3 ek cukor vagy méz
 • 4 ek szója szósz
 • 1 ek szaké
 • 2 -3 ek mirin (japán édes bor)
 • 2 ek olaj a sütéshez (a kiválasztott hús vagy halfélét ugyanebben a marinádban grillezhetjük vagy sütőben is süthetjük)

Az elkészítés módja: mossuk meg a fél csirkét vagy a csirkemell filéket és egy konyhai papírtörlővel töröljük szárazra. Vegyünk elő egy mély üveg vagy salátástálat. Készítsük el a marinádot a gyömbér, fokhagyma, szója szósz, cukor, szaké és mirin hozzáadásával öntsük az üvegtálba majd tegyük bele az apróra vágott csirke darabokat (én a filét választottam). 

Hagyjuk állni a húst a páclében akár egész éjszaka. Másnap vagy 1 óra múlva hevítsük fel az olajat majd helyezzük bele a csirkét (ha a bőröst választottuk, akkor bőröstül), de és itt most egy nagyon fontos lépés következik, még ne öntsük rá a marinádot! Addig süssük a csirke falatokat, míg aranybarnára nem sül (ha a bőrével együtt tettük bele, akkor mindkét oldalán süssük át).

Szűrjük le a zsírt a csirke alól és most öntsük rá a marinádot. Fedjük be egy fedővek majd csökkentsük alatta a lángot és süssük ki 8-10 perc alatt. Vegyük le róla a fedőt, de folytassuk még a főzést, néha meg-megrázogatva a serpenyőt, addig, amíg a marinádból egy sűrű szósz nem lesz és persze a csirkefalatok is jól átsülnek. Friss újhagyma szárral és szójacsírával megszórva tálaljuk.

 

 

 

Véleményét szívesen várjuk!