Inkognitóban a Kistücsökben

balaton_indexA balatonszemesi Kistücsök vendéglő az ország tíz legjobb étterme között volt 2010-ben. A vendéglő tulajdonosa, Csapody Balázs még ugyanabban az évben megkapta a leginnovatív vendéglős címet is. A balatoni helyi hagyományokat szem előtt tartó étterem sikersztorijáhozpersze jelentős mértékben hozzájárult Jahni László konyhafőnök és csapata, akik az idén a SVET gasztro találkozóra is meghívást kaptak a Milleneum parkba.Kapóra jött hát a belga Standaard újság megbízása egy top 10 külföldi vendéglő letesztelésére. A küldetés teljesítése érdekében június végén Hévizen szállásoltam el magam, férjem kíséretében két éjszakára. A Saragosa koncert vidám színfoltja és a hévizi gyógyfürdőben való pancsolás sem tudta feledtetni azokat a lángos, sült hal és kolbász borzalmakat, amelyek után már az is kész felüdülés volt, hacsak a Kistücsök étvágygerjesztő képeire klikkeltem a facebook oldalukon.

A 100%-os lukulluszi lakoma reményében pontosan fél egykor érkeztünk meg Balatonszemesre. A Postamúzeummal szemben lévő Kistücsköt megpillantva, elsőre semmi grandiózus érzés sem kerített hatalmába, mert a vendéglő kivülről csupán olyan volt, mintegy tipikus magyar csárda a Kádár korszakból. Belépve viszont teljesen más kép fogadott, egyszerű, de sikkes design, a fehér-barna-szürke, zenre hangoló nyugalma. A bejárattól jobbra lévő fehér vitrinben balatoni borok sorakoztak katonás rendben, az egész vendéglő tiszta, rendes volt, de ennek ellenére kicsit fantáziátlan, (a magyar kerámia szobor igazán nem illet az összképhez) karakter nélküli.

A bejáratnál álló 2 egyenruhás lány feladata, mint később kiderült, mindössze annyi volt, hogy átadjanak egy harmadik, szőke pincérlánynak, aki azonnal a rezervált helyünkre kísért minket. Térült-fordult, sertepertélt és hamarosan jött is a kezében lobogtatva az étlapot. Ez igen! Kiszolgálás a javából!-gondoltam. Előételként persze mindketten töltött káposztát rendeltünk. A várakozási idő alatt miközben hideg szódavízzel csillapítottam a szomjamat, tovább folytattam a monitorozást. Kedd volt, ebédidő, de az olcsóbb menüajánlat és a turista szezon ellenére mindössze 2 asztalnál ültek: a szomszédságunkban egy háromgyerekes család, a bárpult melletti asztalnál pedig egy csak férfiakból álló társaság. Boroztak. Teltházról tehát szó sem volt, így amikor háromnegyed óra elteltével még mindig nem érkezett meg a töltött káposztánk, elkezdtem nyugtalankodni, mire a férjem megjegyezte, hogy lehet, hogy még csak most vágják a disznót, lövik a szarvast és így tovább, very funny.

Ekkor az állandóan minket vizslató pincérlány eltűnt, majd kisvártatva megjelent 2 kistányérral, amin egy-egy zsetonnyi nyúlpástétom volt, málnalekvár pacával díszítve. A látványra tökéletesnek tűnő falat azonban egyáltalán nem ízlett, egyrészt mert túl zsíros volt, másrészt mert a pástétom állaga rengeteg kivánnivalót hagyott maga után, krém-patészerű helyett, darabos volt. A házikenyér héja ropogós volt, de a belseje sületlen. Hmmm, első benyomások.

Ezután végre megérkezett a töltött káposzta, a sápadtszínű tekercsek kettévágva csücsültek a mélytányér kellős közepén, -ügyes ötlet-gondoltam, mert így jól látszódott bennük a hús- azonkívül az étel színei tökéletesen illettek a berendezéshez, a halvány leveleket a ropogósra sült aranybarna szalonna vidította fel, meg a pár csepp fehér tejföl. Kétségtelen, hogy étvágygerjesztően nézett ki.

Áhitatosan emeltük hát a szánkhoz az első falatot és rögtön megállapítottuk, mint az amerikai filmekben az ételkritikusok, hogy a töltelék rizs nélkül készült, ami szuper, csak egy volt a probléma, hogy a hús ennek következtében kicsit dumószerű lett, az íze tökéletes volt, de amit mindketten hiányoltunk az a káposzta alól a lé. Egy biztos, hogy nem a szokásos magyar töltött káposztával volt dolgunk, ezt mondjuk a kezdet kezdetén jelezte az udvarias pincérlány, aki később sem tágított mellőlünk, olyannyira, hogy túlzott figyelmessége már-már zavaróvá kezdett válni.Így csak halkan mertem odasúgni a férjemnek, hogy az egész fogásban a füstölt szalonna volt a legjobb, de maga a töltött káposzta egészében hiányérzetet hagyott maga után. Ő szavak helyett csak egyetértően bólogatott.

A második fogás nekem a szarvas volt, vadas mártással és burgonyafánkkal, a férjemnek a vaddisznó, házilag gyúrt szélestésztával, vargánya gombával és parmezánnal. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem volt finom, mert mindegyik fogásban volt valami rendkívüli, de együtt egyik sem váltotta ki a wow effektust, sem azt az érzést, hogy ide bizony vissza akarok térni egy második körre, hogy részese lehessek további gasztro kalandnak Mediterrániába (Csapody Balázs kedvence az olasz és a francia konyha), mert a kakukkfű elnyomta a szarvashús ízét, a száraz, élesztő nélkül készült burgonyafánk sütőben sült és nem zsírban, ami bár iskolapéldája a kalóriaszegény étkezésnek, tehát nálam csillagos ötös, de sajnos teljesen szikkadt volt, még a szenzációs ízű vadas mártásba való mártogatás ellenére is. A vaddisznós, vargányagombás, házitésztás egytál ételből, a házi készítésű tészta ért a legtöbbet, a hús viszont zsíros volt és ízetlen, a férjem szerint majdnemhogy az ehetetlen kategóriába tartozott. A vendéglővel kapcsolatban a vélemények megoszlanak, van aki az egekbe dicsőiti míg mások talán túl kritikusak. Szerintem egy még csiszolatlan gyémánt.

A leggyengébb, nálam az abszolút utolsó helyen végzett, a házi készítésű csoki fagylalt, kávékrémmel. A csokoládé fagylaltból hiányzott a csokoládé, a kávékrémből meg a kávé (csak a tejszínhabra szórt kávétörmelékből lehetett következtetni rá, hogy ja most kávékrémről van itten szó) és túl tömény volt. Ahogy a német mondja: mechtig. Nos summa summárum a Kistücsök vendéglő nálam 5 pontból 2,5-öt kapott. Indoklás: az arányok tökéletesek voltak, a prezentáció csodaszép, de a desszert kivételével minden fogásból csak egy teljesítette a küldetését, a töltött káposztában a füstölt szalonna, a szarvasnál a vadas szósz, a vaddisznónál a házitészta, a desszert terén viszont még rengeteg a javítani való. 
2011 óta a Kistücsök már “csak” a 20 legjobb vendéglők között ciripel.

torta_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogyorótorta recept a Kistücsökből
Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 80 g cukor
  • 90 g mogyoró
  • 400 g tejszín
  • 40 g kristálycukor
  • csokoládé

Elkészítés módja:
4 tojás sárgáját 80 gramm cukorral vízgőz fölött kemény habbá verem, beleszórok 90 gramm pörkölt, tisztított, finomra őrölt mogyorót. Sütő tepsiben szilikon lapon vékonyan elterítem,160 fokos sütőben halvány barnára sütöm (max 10 perc). Forrón késsel a megfelelő formára vágom és hagyom kihűlni. 400 gramm tejszínt 40 gramm kristálycukorral felforralok, belekeverek 80 gramm olvasztott 70 %-os csokoládét. Ezt alaposan lehűtöm, majd habbá verem. A mogyoró lapokat rétegezem a krémmel, és hűtőben minimum 6 órán keresztül pihenni hagyom.

Véleményét szívesen várjuk!